Mastectomie - un prim pas în lupta împotriva cancerului mamar
Doresc sa aflu mai multe detalii
Mastectomia reprezintă o intervenție chirurgicală de îndepărtare parțială sau totală a țesutului mamar, folosită ca tratament chirurgical pentru cancerul de sân. Aceasta se realizează sub anestezie generală, însă are o durată destul de scurtă și o recuperare rapidă. Pentru a îmbunătăți calitatea vieții, ulterior, se poate opta pentru operația de reconstrucție. Este important de reținut că, deși este o intervenție mai des întâlnită în rândul femeilor, aceasta se realizează și la bărbați.
Află mai departe ce este mai exact o mastectomie, care sunt principalele tipuri de mastectomie, cum este efectuată intervenția, ce riscuri și contraindicații există, dar și cum arată recuperarea după o astfel de procedură chirurgicală.
Mastectomie - ce este și care sunt principalele tipuri
O mastectomie constă într-o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează, parțial sau total, țesutul mamar. Aceasta este o intervenție curativă, folosită ca tratament în cancerul mamar atât al femeilor (cu preponderență), dar și al bărbaților.
În funcție de scopul pentru care aceasta este realizată, precum și de metoda chirurgicală propriu-zisă, operația de mastectomie se împarte în mai multe tipuri, precum:
-
Mastectomie totală (simplă) - în cadrul acestui tip de mastectomie, este îndepărtat întregul sân (inclusiv areola, mamelonul și pielea ce acoperă glanda mamară);
-
Mastectomie radicală (modificată) - în acest tip de mastectomie, sânul este îndepărtat în totalitate, până la nivelul mușchiului pectoral (inclusiv stratul ce acoperă acest mușchi); de asemenea, de cele mai multe ori, în urma acestei proceduri, sunt îndepărtați și ganglionii axilari;
-
Mastectomie radicală - este un tip de intervenție mai rar folosit de primă intenție; în plus față de o mastectomie radicală modificată, cea clasică presupune și îndepărtarea mușchiului pectoral subiacent.
Suplimentar față de aceste tipuri principale de mastectomie, există și o clasificare în funcție de gradul de păstrare a țesuturilor ce acoperă glanda mamară (pielea, areola, mamelonul). Astfel, se pot întâlni:
-
Mastectomie cu păstrare a tegumentului;
-
Mastectomie cu păstrare a areolei și mamelonului.
Indicații și contraindicații mastectomie. Riscuri asociate
Mastectomia este o procedură cu indicație curativă în cancerul mamar, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. În funcție de stadiul de evoluție, precum și de tipul de neoplazie, aceasta este precedată adesea de chimioterapie și/sau terapie hormonală, cu scopul maximizării șanselor de vindecare.
Principalele indicații ale intervenției de mastectomie sunt:
-
Carcinomul ductal in situ (neinvaziv);
-
Stadiile I, II și III (cu invadare locală) de carcinom mamar - în cazul stadiului III este necesară chimioterapia neoadjuvantă (anterioară intervenției chirurgicale de mastectomie);
-
Alte tipuri de cancer mamar - tipul inflamator, boala Paget, cancerul recurent.
De asemenea, în alegerea operației de mastectomie ca tratament de elecție în favoarea altor tratamente mai ușor acceptate de pacient (ex: radioterapie, chimioterapie), trebuie luați în considerare următorii factori:
-
Existența a mai mult de o formațiune tumorală la nivelul sânului;
-
Cancerul a recidivat în urma tratamentului cu chimioterapie sau radioterapie;
-
Sunt prezente multiple microcalcificări de natură malignă;
-
Există un risc genetic semnificativ de a dezvolta cancer mamar recurent;
-
Sunt prezente contraindicații personale pentru tratamentul cu radioterapie (ex: boli de țesut conjunctiv precum sclerodermia);
-
Formațiunea tumorală este de dimensiuni foarte mari și nu poate fi îndepărtată decât chirurgical.
Riscurile posibil asociate cu o operație de masectomie nu sunt întotdeauna prezente, însă sunt posibile și trebuie întotdeauna comunicate pacientului. Printre acestea se regăsesc:
-
Hemoragie (sângerare) sau hematom (acumulare de sânge) la locul inciziilor - atât la nivelul sânului, cât și axilar, de unde au fost îndepărtați ganglionii limfatici sateliți;
-
Complicații infecțioase;
-
Durere în zona inciziilor;
-
Limfedem în zona inciziei axilare.
Procedura de mastectomie totală
Înaintea intervenției, medicul anestezist și echipa de chirurgie care va realiza operația vor prelua istoricul medical al pacientei/pacientului și vor evalua starea de sănătate. Ulterior, se va discuta cu pacienții și se vor oferi toate informațiile necesare atât despre procedură, cât și despre pregătire și recuperare.
Operația de mastectomie se realizează sub anestezie generală, astfel că persoana respectivă nu va simți nicio durere sau disconfort și se va putea obține un acces bun la nivelul zonei de interes.
De obicei, este necesară doar o incizie orizontală sau oblică la nivelul sânului, cu variații în funcție de tipul de mastectomie (ex: cu excizia ganglionilor limfatici sau în cazul unei tumori voluminoase).
Ulterior, se amplasează un tub de dren la locul inciziei pentru a reduce riscul complicațiilor hemoragice și infecțioase.
Mastectomie profilactică cu reconstrucție
În unele situații, o pacientă poate avea un risc genetic personal foarte mare de a dezvolta cancer mamar și, astfel, poate opta pentru o mastectomie înaintea momentului apariției celulelor neoplazice.
Adesea, această intervenție este urmată de o reconstrucție a sânului, procedură ce poartă numele de mastectomie profilactică cu reconstrucție.
Mastectomie cu reconstrucție imediată
Prin mastectomie cu reconstrucție imediată se înțelege acea procedură de mastectomie în care reconstrucția sânului se realizează în cadrul aceleiași intervenții de extragere a țesutului tumoral.
Majoritatea pacientelor optează pentru această variantă, în timp ce alte femei își iau timpul necesar adaptării la noul aspect al sânului și aleg reconstrucția la mai multe luni sau ani distanță.
Recuperare. Îngrijirea pacientei cu mastectomie
Din punct de vedere fizic, recuperarea ce urmează unei operații de mastectomie este în general una rapidă, fără complicații, cu un grad de disconfort variabil imediat postoperator, care se diminuează treptat.
Din punct de vedere emoțional, recuperarea poate varia semnificativ și poate necesita un grad ridicat de sprijin pentru a trece peste un astfel de moment dificil de acceptat.
În cât timp se vindecă o operație la sân (mastectomie)
Dacă te întrebi în cât timp se vindecă o operație la sân precum mastectomia, de cele mai multe ori, postoperator, mastectomia necesită în jur de 1-2 zile de repaus în spital. În acest timp este evaluată starea pacientei (posibile dureri, efecte secundare ale anesteziei, stare generală), precum și apariția unor posibile complicații (infecțioase sau hemoragice).
Dacă starea este una bună, pacienta este externată, fiind necesare consultații periodice pentru evaluarea rezultatului și pentru eventuale indicații terapeutice suplimentare.
Contraindicații după mastectomie
Ca urmare a unei operații de mastectomie, apar anumite recomandări și reguli care vor ajuta recuperarea și vor scădea riscul de recurență a cancerului mamar. Astfel, printre principalele contraindicații după mastectomie se numără:
-
Evitarea exercițiilor fizice de intensitate mare, cu păstrarea celor ușor-moderate;
-
Evitarea suprasolicitării brațului (în cazul în care au fost îndepărtați și ganglionii axilari);
-
Evitarea expunerii excesive la raze UV (soare și, mai ales, solar);
-
Îndepărtarea din alimentație a produselor procesate și sărace în nutrienți esențiali.
Viața după mastectomie
Mastectomia este o intervenție chirurgicală semnificativă în viața unei persoane (în special a unei femei). Această procedură are nu numai un impact fizic important, ci și unul emoțional, probabil cu mult mai puternic decât cel fizic.
Prin urmare, este important ca în recuperarea după o mastectomie să nu fie luat în considerare doar aspectul fizic, ci și cel psihic, încurajând pacienta să caute sprijin în cei apropiați sau chiar ajutor specializat (psihologie).
Vindecarea este un proces complex, iar o persoană trebuie să simtă întotdeauna că se recuperează din toate punctele de vedere, atât fizic, cât și emoțional.
În concluzie, mastectomia este o intervenție chirurgicală curativă, salvatoare în multe situații și utilizată de primă intenție în cazul mai multor tipuri de cancer mamar, aflate în diferite stadii de evoluție. Recuperarea fizică este, de cele mai multe ori, una rapidă și completă, iar cea psihică poate necesita ajutor suplimentar, precum și sprijin din partea celor dragi
Bibliografie:
- Mastectomie https://www.nhs.uk/conditions/mastectomy/#:~:text=A%20mastectomy%20is%20an%20operation,to%20recover%20from%20a%20mastectomy.
- Ce este mastectomia https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/surgery-for-breast-cancer/mastectomy.html
- Operația de mastectomie https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mastectomy/about/pac-20394670
- Detalii mastectomie https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-cancer/mastectomy
- Tipuri https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/mastectomy/types
- Contraindicații https://www.ucsfhealth.org/education/mastectomy-instructions-after-surgery#:~:text=Activity,can%20be%20restarted%20right%20away.