Reconstrucție mamară
Doresc sa aflu mai multe detalii
Reconstrucție mamară - speranța la feminitate după mastectomie
Reconstrucția mamară este o procedură chirurgicală utilizată după operația de mastectomie (extirparea sânilor). Reconstrucția constă în refacerea structurală a sânului, utilizând materiale biocompatibile sau fragmente de țesut. În funcție de starea medicală a pacientei, dar și de patologia acesteia, medicul poate recomanda mai multe moduri în care să se realizeze reconstrucția mamară.
(Foto: Medic primar Tuca Stefan)
Cuprins articol:
Ce este reconstrucția mamară?
Reconstrucția mamară este intervenția chirurgicală prin care se încearcă restabilirea formei, a mărimii și a aspectului sânului, după o operație de mastectomie. Mastectomia este utilizată în scop:
-
terapeutic (tratarea cancerului de san);
-
preventiv (mastectomie preventivă, pentru a evita instalarea cancerului de sân).
După efectuarea mastectomiei, pacienta are dreptul de a decide dacă dorește reconstrucție mamară sau nu.
Intervenția de reconstrucție mamară este una complexă. Pentru realizarea acesteia este necesară formarea unei echipe alcătuită din:
-
medic chirurg plastician;
Când se realizează reconstrucția mamară?
În cadrul reconstrucție pot fi utilizate biomateriale sau transplant autolog de țesut (preluat de la pacientă). În funcție de tipul de reconstrucție ales, dar și de starea pacientei, intervenția se poate face:
-
imediat după mastectomie (reconstrucție imediată);
-
la o anumită distanță față de mastectomie (reconstrucție tardivă).
Reconstrucție mamară imediată
Reconstrucția de sân imediată se poate realiza în cadrul aceleiași intervenții ca și mastectomia. Avantajele acesteia sunt reprezentate de:
-
impactul psihologic al pierderii unui sân este mai mic;
-
cantitatea mai mică de anestezic utilizat (ca urmare a faptului că nu mai este necesară o altă intervenție chirurgicală);
-
aspectul estetic este mai plăcut (medicul chirurg poate utiliza pielea ce acoperea sânul pentru a masca implantul);
-
cicatricile sunt mai reduse.
Cu toate că prezintă unele avantaje, reconstrucția imediată are și dezavantaje, precum:
-
timpul de recuperare este mai lung comparativ cu realizarea doar a mastectomiei;
-
complicațiile pot întârzia începerea tratamentului cu chimioterapie sau radioterapie.
Reconstrucție mamară tardivă
O reconstrucție mamară tardivă se realizează după vindecarea inciziilor realizate în cadrul mastectomiei. Câteva motive pentru care se așteaptă o perioadă de timp după mastectomie pentru a realiza reconstrucția:
-
dacă pacienta necesită radioterapie (în cazul transplantului autolog, radioterapia ar putea întârzia vindecarea);
-
cancer mamar agresiv (este necesară o perioadă mai îndelungată pentru a se vindeca);
-
pacienta este preocupată într-o măsură mai mare de vindecarea cancerului.
Tipuri de reconstrucție mamară
Reconstrucția mamară poate fi realizată utilizând fie biomateriale, fie fragmente de țesut ce provin de la pacientă. Alegerea tipului de reconstrucție se face împreună cu medicul chirurg plastician.
Implanturile
Din categoria biomaterialelor utilizate în reconstrucție fac parte:
-
implant cu soluție salină;
Aceste implanturi sunt asemănătoare unor recipiente care se introduc la nivelul toracelui anterior, în zona mamară. După ce au fost poziționate corespunzător, vor fi umplute cu soluție salină. Cantitatea de soluție utilizată depinde de mărimea finală care se dorește a se obține. Introducerea soluției saline se realizează pe un interval de câteva săptămâni, adăugându-se cantități mici de fiecare dată. Aceste tipuri de implant sunt mai ferme la palpare comparativ cu cele din silicon.
-
implant cu silicon;
Implanturile cu silicon au mai multe dimensiuni, iar alegerea acestora se va face în funcție de conformația pacientei. Acestea sunt mai moi, astfel că sunt implanturile care se apropie cel mai mult de caracteristicile sânului natural.
-
implant-expander;
Acest tip de implant conține un compartiment ce conține silicon și un compartiment care este umplut constant cu ser fiziologic. Acesta va ajunge la dimensiunea dorită progresiv, în timp.
Transplantul autolog
Pentru reconstrucție mamară, pacienta poate beneficia și de transplant autolog, adică utilizarea propriilor țesuturi. Fragmentele prelevate se numesc lambouri. Țesutul muscular utilizat poate proveni de la nivelul următoarelor zone:
-
mușchiul mare dorsal (torace posterior);
-
mușchiul drept abdominal;
-
mușchii coapsei;
-
mușchii fesieri.
Suplimentar, pentru reconstrucție pot fi utilizate și următoarele tipuri de țesut:
-
țesut adipos;
-
piele;
-
vase de sânge.
Țesutul poate fi prelevat cu vase sanguine sau fără. În ultima situație, se vor utiliza tehnici de microchirurgie pentru a conecta vasele de sânge de la nivel mamar cu țesutul transplantat.
Dezavantajul utilizării propriilor țesuturi constă în cicatricile mari care rămân în urma prelevării organelor. Alte dezavantaje sunt reprezentate de:
-
durata mare de realizare a intervenției;
-
perioadă prelungită de recuperare.
Este important de menționat că reconstrucția poate fi realizată și prin utilizarea ambelor metode. Astfel, sânul va fi reconstruit cu ajutorul implantului, dar se va utiliza și țesut adipos (grăsime) pentru a-i conferi sânului un aspect cât mai natural.
Proteza de sân
Proteza de sân este confecționată din silicon. Rolul său este de a conferi un aspect estetic plăcut, similar prezenței sânilor. Pentru aceasta, este important a acorda atenție următoarelor caracteristici ale unei proteze:
-
aspect;
-
formă;
-
mărime;
-
culoare;
-
mod de utilizare.
Există mai multe tipuri de proteze, printre care:
-
proteze autoadezive (se aplică direct pe piele);
-
proteze care se introduc în interiorul sutienului;
-
proteze care au rolul de a uniformiza mărimea sânilor (se utilizează când sânii au dimensiuni diferite).
Sutienul proteză
Sutienul proteză este un sutien special creat pentru a conferi un aspect estetic plăcut după mastectomie. Acesta are în structura sa un compartiment special creat în care se introduce proteza de sân. În acest fel, se obține forma și aspectul sânilor.
Pregătirea pentru reconstrucție
Modul în care pacientele își pregătesc organismul pentru o reconstrucție mamară influențează foarte mult perioada de recuperare. De aceea, pentru a scurta recuperarea și a diminua apariția complicațiilor sunt recomandate următoarele:
-
renunțarea la fumat;
Fumatul încetinește vindecarea inciziilor și conduce la o perioadă mai lungă de recuperare.
-
adoptarea unei diete echilibrate nutrițional;
Consumarea alimentelor bogate în nutrienți este esențială pentru funcționarea normală a proceselor metabolice din organism. Un organism care deține resursele necesare va avea o recuperare mai rapidă după orice intervenție chirurgicală.
-
eliminarea kilogramelor în exces;
Excesul de kilograme crește riscul de a dezvolta complicații în timpul operației. De asemenea, complicațiile postoperatorii sunt mai numeroase la persoanele supraponderale sau cu obezitate.
-
efectuarea exercițiilor fizice;
Exercițiile fizice sunt indicate pentru a tonifia musculatura abdomenului sau a zonelor de unde se dorește a se realiza prelevarea de țesut muscular. Medicul va recomanda cele mai potrivite exerciții.
Este important a informa medicul cu privire la tratamentul sau suplimentele alimentare utilizate. Unele substanțe pot interfera cu anestezia sau pot favoriza apariția unor complicații.
Realizarea reconstrucției mamare
Reconstrucția mamară poate fi realizată imediat după efectuarea mastectomiei sau tardiv, după câteva luni sau ani. Pentru efectuarea intervenției chirurgicale medicul face anestezie generală, după care urmează realizarea inciziilor și aplicarea implanturilor. În cazul în care se utilizează țesut de la nivelul altor zone ale corpului, acestea sunt prelevate înainte.
Chirurgul plastician poate realiza și reconstrucția mamelonului (sfârcului) și a areolei mamare (zonei brune ce înconjoară mamelonul). Pentru a reface mamelonul și areola este necesară prelevarea de țesut din alte zone ale corpului. În acest mod, aspectul sânului este mai apropiat de cel natural, însă durata intervenției chirurgicale este mai crescută. O altă variantă mai ușor de implementat constă în tatuarea areolei.
La sfârșitul intervenției, în apropierea zonei axilare va fi montat un tub de dren. Acesta are rol în eliminarea lichidului care se formează în timpul procesului de vindecare. Când tubul nu mai este necesar, va fi eliminat. Întreaga procedură de reconstrucție mamară poate dura și până la 6 ore.
Recuperare după reconstrucție mamară
În majoritatea situațiilor, pacienta rămâne internată în spital în prima săptămână de la intervenția chirurgicală. Este necesară administrarea analgezicelor pentru reducerea durerii și a disconfortului. În prima zi, este indicat a efectua mișcări ușoare cu brațele. Ridicarea obiectelor cu greutate ridicată este contraindicată. În următoarea zi, pacienta poate sta în șezut, iar în zilele ce vor urma va putea merge.
În cazul în care s-au prelevat fragmente de țesut din alte zone ale corpului, pacienta va avea nevoie de kinetoterapie. Exercițiile fizice o vor ajuta să își recupereze mobilitatea și forța musculară.
Recuperarea completă poate dura până la 2 luni. În această perioadă nu sunt indicate activitățile solicitante. Însă, după recuperare pacienta își poate relua activitățile zilnice.
Este important de menționat că în cazul în care mastectomia și reconstrucția a fost efectuată la un singur sân, în viitor vor fi necesare intervenții chirurgicale și la celălalt sân. Cel mai probabil, cei doi sâni nu vor fi asemănători în urma reconstrucției mamare . Ca urmare, sunt realizate intervenții chirurgicale și la sânul sănătos, pentru a modifica forma și poziția. În acest mod, aspectul estetic obținut este maximal.
Complicații reconstrucție mamară
Ca orice intervenție chirurgicală și reconstrucția mamară poate prezenta unele complicații, precum:
-
echimoze (vânătăi);
-
infectarea inciziei;
-
disconfort;
-
durere;
-
prurit (mâncărime);
-
senzația de amorțeală;
-
necroza țesutului adipos (transplantat din alte zone ale corpului).
Este important de recunoscut semnele de alarmă, a căror prezență necesită un consult medical de urgență. Acestea sunt:
-
febră;
-
modificări ale aspectului inciziei sau a zonei înconjurătoare;
-
scurgerea de lichid de la nivelul suturii;
-
durere severă;
-
tumefacție (umflare).
Reconstrucția mamară este un proces estetic sau o necesitate?
Decizia de a efectua reconstrucția mamară este în totalitate a pacientei. Aceasta poate alege să efectueze reconstrucția sânului sau nu. Indiferent pentru ce optează, medicul îi poate oferi cele mai bune sfaturi.
Este important însă de cunoscut faptul că reconstrucția mamară are implicații majore asupra aspectului psihologic. Astfel, femeile care urmează această procedură au următoarele beneficii:
-
încredere în sine crescută;
-
reducerea anxietății;
-
scăderea riscului de a dezvolta depresie;
-
creșterea calității vieții;
-
reintegrare socială mai facilă.
Reconstrucția mamară este o intervenție chirurgicală prin intermediul căreia este refăcut sânul după o operație de mastectomie. Pot fi utilizate implanturile de sân sau fragmente de țesut din alte zone ale corpului. Perioada de recuperare diferă pentru fiecare persoană în funcție de starea generală de sănătate. Însă, după aproximativ 2 luni, activitatea zilnică poate fi reluată. Persoanele care urmează reconstrucția mamară au un risc scăzut de a dezvolta anxietate, depresie și prezintă încredere crescută în sine.
Surse:
- Pio G. M. et al., 2018, Breast reconstruction with breast implants, Acta Biomed, 89(4):457-462;
- Chen W. et al., 2018, Meta-analysis for psychological impact of breast reconstruction in patients with breast cancer, Breast Cancer, 25(4):464-469;
- Perțea M. et al., 2005, Reconstrucția sânului după mastectomie pentru cancer mamar. Tehnica lamboului musculo-cutanat de marele dorsal, Jurnal de Chirurgie, 1(2);
- breastcancernow.org, accesat la data 22.11.2022;
- www.breastcancer.org, accesat la data 22.11.2022;
- www.cancerresearchuk.org, accesat la data 22.11.2022;
- www.komen.org, accesat la data 22.11.2022;
- my.clevelandclinic.org, accesat la data 22.11.2022;
- www.cancer.gov, accesat la data 22.11.2022;
- www.hopkinsmedicine.org, accesat la data 22.11.2022;
- www.webmd.com, accesat la data 22.11.2022;
- www.healthdirect.gov.au, accesat la data 22.11.2022.