Cancer la ficat
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul hepatic este o patologie ce debutează la nivelul ficatului. Acesta apare cu o frecvență ridicată la persoanele de sex masculin. Diagnosticarea cancerului hepatic este dificilă, această patologie fiind deseori asimptomatică. Pacienților care prezintă simptome specifice le este recomandată vizita la medicul specialist, pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului corespunzător.
Cuprins articol:
Ce este cancerul hepatic
Cancerul hepatic este o patologie care presupune transformarea malignă a celulelor normale hepatice. Caracteristicile țesuturilor tumorale sunt:
-
diviziunea celulară necontrolată;
-
inhibarea apoptozei (moarte celulară programată);
-
consumul excesiv de nutrienți;
-
eliberarea în circulație a substanțelor toxice.
Ficatul
Ficatul este un organ care face parte din tubul digestiv. Acesta este localizat în cavitatea abdominală, sub rebordul costal drept. În organism, ficatul îndeplinește mai multe funcții:
-
metabolizarea produșilor toxici din sânge, pentru a putea fi eliminați cu ușurință la nivel renal;
-
producerea și eliberarea bilei;
-
filtrarea și metabolizarea alcoolului și a medicamentelor.
Tipuri de cancer hepatic
Cancerul hepatic se poate dezvolta sub 3 forme:
-
cancer intrahepatic (IHC);
Cancerul intrahepatic reprezintă o patologie dezvoltată la nivelul căilor biliare. Această afecțiune se manifestă cu o frecvență de aproximativ 15% din totalul cazurilor de cancer hepatic.
-
angiosarcom;
Angiosarcomul reprezintă o patologie rară, cu o frecvență de aproximativ 1%. Acesta debutează la nivelul mucoasei celulelor sangvine din ficat.
-
carcinom hepatocelular (CHC);
Cea mai frecventă formă de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular. Acesta reprezintă următoarea etapă după ciroza hepatică.
Cauza cancerului hepatic
Factorii de risc care contribuie la apariția cancerului hepatic sunt:
-
fumatul;
-
consumul excesiv de alcool;
-
obezitatea;
-
consumul de alimente care conțin aflatoxină;
Aflatoxina este o substanță toxică, produsă de ciupercile care cresc pe alimente. Printre acestea se regăsesc nucile și cerealele care nu au fost depozitate corespunzător.
De asemenea, istoricul medical este un factor important care contribuie la apariția cancerului hepatic. Astfel, persoanele care prezintă următoarele patologii au un risc crescut de apariție a bolii hepatice:
-
hepatita B;
-
ciroza;
-
hepatita C;
-
ficatul gras non-alcoolic;
-
hemocromatoza.
Simptomele cancerului hepatic
Frecvent, cancerul hepatic poate fi, inițial, asimptomatic. De asemenea, în progresia bolii pot apărea următoarele simptome:
-
icterul;
-
scăderea în greutate;
-
oboseala;
-
pruritul (mâncărimea);
-
pierderea apetitului;
-
greața;
-
vărsăturile;
-
durerea abdominală.
Persoanelor care prezintă simptomatologia cancerului hepatic le este recomandată vizita la medicul specialist, pentru stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului corespunzător.
Diagnosticul în cancerul hepatic
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va realiza anamneza și examenul clinic al pacientului. Anamneza cuprinde întrebări despre:
-
debutul simptomelor;
-
factorii care agravează simptomatologia;
-
factorii care ameliorează simptomatologia;
-
istoricul medical personal;
-
antecedentele heredocolaterale (istoricul familial de boală);
-
consumul de alcool;
-
fumat.
În cursul examenului clinic, medicul specialist va realiza inspecția zonei abdominale, folosind tehnici de:
-
observație;
-
palpare;
-
percuție;
-
auscultație.
După această etapă, pacientului îi este recomandată efectuarea unor investigații medicale specifice examinării paraclinice. Printre acestea se regăsesc:
-
nivelul de bilirubină;
-
dozarea alfa-fetoproteinei (AFP);
AFP reprezintă un marker eliberat în circulația sanguină de celulele tumorale. Acesta este prezent în cancerul hepatic.
-
ecografia;
Ecografia este o metodă imagistică ce folosește ultrasunete. Aceasta furnizează informații despre structura zonei de interes, prin intermediul unei sonograme (imagine a regiunii hepatice).
-
tomografia computerizată (CT);
Tomografia computerizată este o procedură imagistică ce folosește razele X pentru a realiza imagini detaliate ale zonei de interes. CT-ul este o metodă iradiantă, neinvazivă. De asemenea, aceasta permite localizarea procesului tumoral și a metastazelor.
-
rezonanța magnetică nucleară (RMN);
Rezonanța magnetică nucleară este o procedură imagistică ce furnizează informații importante pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Astfel, medicul specialist poate localiza procesul tumoral și metastazele din alte regiuni ale corpului. Aceasta este o metodă iradiantă, neinvazivă.
Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul specialist va recomanda efectuarea unei biopsii la nivel hepatic. Proba recoltată va fi trimisă la laboratorul de analize pentru examinare.
-
angiografia;
Această metodă imagistică este folosită pentru examinarea vaselor de sânge localizate la nivel hepatic. Pentru realizarea angiografiei, este necesară injectarea unei substanțe de contrast prin abord arterial.
De asemenea, medicul specialist poate recomanda efectuarea următoarelor investigații:
-
colangiografia transhepatică percutanată (PTC);
Efectuarea PTC este indicată persoanelor cărora nu le este recomandată efectuarea ERCP. Această tehnică folosește razele X pentru a studia căile biliare. De asemenea, personalul medical va trebui să injecteze transcutanat o substanță de contrast la nivelul zonei de interes.
-
colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP);
ERCP este o tehnică de examinare a căilor biliare. Aceasta se realizează prin abord endoscopic.
Stadializarea cancerului hepatic
Stadializarea cancerului hepatic este realizată în funcție de:
-
gradul de afectare al ficatului;
-
dimensiunea tumorii;
-
simptome;
-
prezența metastazelor.
În funcție de caracteristicile tumorii hepatice, medicul specialist poate încadra patologia în următoarele categorii:
-
stadiul I;
Din această categorie fac parte patologiile diagnosticate în stadii incipiente. Astfel, tumora are dimensiuni reduse, până la aproximativ 2 centimetri. De asemenea, nivelul bilirubinei sanguine este normal.
-
stadiul II;
În stadiul II, patologia are dimensiuni de aproximativ 5 cm. Răspândirea acesteia este limitată.
-
stadiul III;
Stadiul III este caracterizat prin prezența unui număr variabil de zone tumorale hepatice, cu dimensiuni de peste 5 cm. De asemenea, acestea pot prezenta diseminare la nivel ganglionar, vascular sau în organele din vecinătate.
-
stadiul IV;
Stadiul avansat este caracterizat prin diseminarea la distanță a țesutului tumoral. Cele mai frecvente zone de metastazare sunt la nivelul plămânilor și al oaselor.
Tratamentul cancerului hepatic
Tratamentul cancerului hepatic este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din:
-
anatomopatolog;
Stabilirea tratamentului se face în funcție de:
-
stadiul patologiei;
-
dimensiunile tumorii hepatice;
-
prezența metastazelor;
-
numărul de tumori hepatice.
Printre opțiunile terapeutice se regăsesc:
-
rezecția chirurgicală;
-
transplantul hepatic;
De asemenea, echipa multidisciplinară poate recomanda efectuarea unor cure de chimioterapie și radioterapie, pentru a:
-
încetini dezvoltarea procesului patologic;
-
ameliora simptomatologia;
-
reduce dimensiunile procesului tumoral.
Pentru pacientii care prezintă patologia hepatică în stadiu avansat, tratamentul va fi unul paleativ. Acesta are rolul de a controla simptomatologia și de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
Rezecția chirurgicală
Această metodă terapeutică este folosită în cazul proceselor patologice de mici dimensiuni. Rezecția chirurgicală se realizează sub anestezie generală. Procedura presupune înlăturarea zonei de țesut afectate de procesul patologic, respectând normele oncologice.
Complicațiile care pot apărea după rezecția chirurgicală sunt:
-
sângerarea;
-
infecția;
-
tromboza venoasă profundă;
-
insuficiența hepatică.
Transplantul hepatic
Procedura de transplant hepatic presupune înlocuirea organului afectat de procesul tumoral cu unul sănătos, obținut de la un donator. Pentru realizarea acesteia, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții:
-
dimensiunile tumorii hepatice să nu depășească 5 cm în diametru;
-
existența a maxim 3 procese tumorale de dimensiuni de aproximativ 3 cm;
-
răspunsul optim la terapia medicamentoasă.
Pacienții care îndeplinesc toate condițiile pentru transplantul hepatic vor fi trecuți pe lista de așteptare pentru donații. Timpul mediu de așteptare, în cazul cancerului hepatic, este de aproximativ 140 de zile.
Ablația cu microunde sau radiofrecvență
Această tehnică este recomandată în cazul pacienților care prezintă un proces tumoral cu dimensiuni de până la 5 cm. De asemenea, acesta poate fi folosit și în alte cazuri, dar pacientul trebuie să fie supus unor cure repetate de ablație.
Tehnica ablației presupune expunerea țesutului tumoral la temperaturi ridicate, produse cu ajutorul microundelor sau al undelor radio. Astfel, este stimulată moartea celulelor tumorale. Această procedură se poate realiza în 3 moduri:
-
transcutanat;
-
prin chirurgie clasică, deschisă (prin intermediul unei incizii la nivel abdominal);
-
laparoscopic.
De asemenea, pentru obținerea unui rezultat optim, ablația poate fi realizată sub ghidaj ecografic sau CT. În timpul procedurii, pacientul este sub anestezie generală sau parțială, în funcție de dimensiunea regiunii de interes. Durata ablației este de aproximativ 3 ore. După efectuarea procedurii, pacienții necesită spitalizare, pentru monitorizarea posibilelor complicații care pot apărea.
Riscul de aparitie al complicațiilor după procedura de ablație este redus. Printre acestea, se regăsesc:
-
arsuri;
-
sângerări;
-
infecții;
-
leziuni ale organelor învecinate.
Prevenția cancerului hepatic
Pentru a evita apariția cancerului hepatic, persoanele trebuie să producă modificări, prin adoptarea unor obiceiuri sanogene. Medicul specialist poate recomanda:
-
vaccinarea împotriva hepatitei B;
-
menținerea unei greutăți corporale optime;
-
efectuarea unor teste pentru detectarea hepatitei C;
-
consumul responsabil de alcool;
-
evitarea sedentarismului;
-
renunțarea la fumat.
Cancerul hepatic este definit ca o proliferare anormală a celulelor la nivel hepatic. Printre simptomele acestei patologii se regăsesc durerea, icterul, pruritul, pierderea apetitului și scăderea în greutate. Pacienților cu simptomatologie specifică patologiei hepatice le este recomandată vizita la medicul specialist, pentru stabilirea diagnosticului corespunzător. Tratamentul cancerului hepatic este stabilit împreună cu echipa multidisciplinară, formată din oncolog, chirurg și radiolog.
Surse:
www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/cancer/liver/index.htm, accesat la data de 05.02.2023;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9418-liver-cancer, accesat la data de 05.02.2023;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/symptoms-causes/syc-20353659, accesat la data de 05.02.2023;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/liver-cancer/tests-and-next-steps/, accesat la data de 05.02.2023;
www.cancer.org, https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html, accesat la data de 05.02.2023;
www.cancer.gov,https://www.cancer.gov/types/liver/what-is-liver-cancer/diagnosis, accesat la data de 05.02.2023;
www.nhsinform.scot, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/cancer/cancer-types-in-adults/liver-cancer