Cancerul de prostată și depresia asociată acestui diagnostic - prezentare caz
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dr. Liga Georgeta, șef Secție Radioterapie în cadrul Spitalului OncoFort (București) și radioterapeut, prezintă cazul clinic al unui pacient tratat pentru cancer prostată prin radioterapie.
Articolul va trata următoarele capitole:
3. Cancerul de prostată - generalități, cauze și factori
4. Cancer de prostată simptome
5. Prevenție și tratament cancer prostată
6. Rată supraviețuire cancer prostată
7. Suferința psihologică a pacientului-bărbat (depresie/anxietate) și relația sa cu medicul
Prezentare caz clinic - cancerul de prostată
Pacientul S.D. în vârstă de 73 ani, s-a prezentat în clinica Oncofort cu simptome urinare care s-au agravat în ultimul an, mai ales urinări frecvente nocturne și durere sau usturime la urinat.
Pacientul a fost consultat în clinica noastră și în urma investigațiilor s-a descoperit prezența unei tumori prostatice, un adenocarcinom de prostata slab diferentiat, Gleason 9, o tumoră care invada ambii lobi ai prostatei.
După ce i s-au explicat pacientului posibilitățile de tratament cancer prostată, s-a optat pentru tratamentul radioterapeutic concomitent cu tratamentul antihormonal. Pacientul a efectuat în clinica noastră 39 ședințe de radioterapie externă cu fotoni, tehnica VMAT, tratament pe care l-a ajutat să depășească cu bine boala, cu reacții adverse minime. Pacientul vine periodic în clinica noastră pentru monitorizare oncologică.
Parte a sistemului reproducător masculin, glanda prostată este responsabilă de producerea de lichid care se amestecă și protejează spermatozoizii menținându-le acestora starea de sănătate pentru procesul de concepție. Rolul prostatei fiind foarte important în procesul de reproducere.
Cancerul de prostată - generalități, cauze și factori
Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente boli maligne masculine din lume.
În anul 2020, în Romania, la bărbați, au fost diagnosticate 51879 cazuri noi, dintre care cancerul de prostată ocupă locul 2, după cancerul pulmonar.
Deși rata de incidență a cancerului de prostată crește mai rapid odată cu vârsta decât la orice alt cancer, aproximativ 80% din cazurile de cancer de prostata sunt diagnosticate în stadii incipiente ale bolii, când pacienții pot primi tratamente curative eficiente.
Cauzele cancerului de prostată nu sunt încă pe deplin înțelese, dar cercetătorii au identificat anumiți factori care pot influenta riscul de apariție a acestuia, însă corelația acestora cu boala cancer de prostată nu este încă pe deplin clarificată.
Factorii responsabili de creșterea riscului de apariție a cancerului de prostata:
-
vârsta;
-
istoricul familial;
-
moștenirea genetică;
-
obezitatea;
-
stilul alimentar;
-
rasa/etnia;
-
fumatul;
-
expunerea la radiații sau substanțe cancerigene;
-
infecțiile cu transmitere sexuală.
Cancerul de prostată se dezvoltă lent, simptomele apar relativ tardiv și pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni urinare. Pacienții cu simptome sunt evaluați prin analiza nivelului de PSA (antigen prostatic specific) din sânge și prin examinarea rectală digitală (tuseu rectal).
Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de prostată, depistat precoce, este de 99%.
Cancer de prostată simptome
Printre cele mai întâlnite simptome cancer prostată se regăsesc:
-
flux slab sau întrerupt de urină;
-
dificultăți la urinare;
-
dificultăți în golirea completă a vezicii urinare;
-
nevoia imperioasă de a urina;
-
durere sau usturime în timpul urinării;
-
prezența sângelui în urină sau spermă;
-
disfuncție erectilă;
-
urinare frecventă, mai ales în timpul nopții;
-
oboseală;
-
scădere în greutate;
-
dar și durerea prostată.
Prevenție și tratament cancer prostată
Prevenție - următoarele sugestii sunt bine de urmat în vederea reducerii apariției acestei afecțiuni:
a) Puteți reduce riscul de cancer de prostată dacă optați pentru:
-
o dietă sănătoasă cu fructe și legume;
-
exercițiu fizic regulat;
-
mențineți o greutate corporală în limite normale.
b) Consultațiile medicale periodice, mai ales după vârsta de 50 ani și screening-ul pentru cancer de prostată în cazul unui risc crescut, pot surprinde afecțiunea într-un stadiu incipient când poate fi vindecabilă.
Tratamentul cancerului de prostata
Tratamentul în cazul acestei afecțiuni este diferit în funcție de fiecare pacient în parte. Există cazuri în care bărbați diagnosticați cu acest tip de neoplazie nu necesită niciun tratament ci doar monitorizare oncologică.
a. Chirurgia - operație cancer prostată
Numeroase cazuri de cancer de prostată, mai ales în rândul pacienților tineri, sunt tratate prin intervenții chirurgicale deschise, în care glanda este îndepărtată: chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică.
b. Radioterapia
În alte cazuri, precum la pacientul descris mai sus, radioterapia cu fascicul extern este una dintre cele mai eficiente opțiuni de tratament pentru tratarea cancerului de prostată. Același tratament este recomandat inclusiv în cazurile cu risc moderat până la scăzut.
Studiile arată însă rolul major al radioterapiei și în cazurile avansate de boală, chiar metastaze. De asemenea, radioterapia poate fi efectuată și după intervenția chirurgicală, pentru a reduce recidiva tumorală sau pentru a atenua simptomele (durerile osoase cauzate de prezența metastazelor).
În comparație cu alte opțiuni de tratament (chirurgia sau brahiterapia), radioterapia cu fascicul extern a fost la fel de eficientă și în multe cazuri, poate chiar mai eficientă.
Posibilitatea ca pacienții să primească terapie hormonală înainte de radioterapie este foarte mare, iar această modalitate crește șansa de succes a tratamentului prin radioterapie cu fascicul extern. În plus, pentru a reduce recidivele, atât în timpul tratamentului cât și după acesta, terapia hormonală poate fi în continuare o opțiune.
Rata de supraviețuire cancer prostată
Cercetarile publicate în Journal of Medical Imaging and Radiation Oncology, din ultimii ani, arată ca radioterapia cu fascicul extern este o opțiune de tratament extrem de eficientă pentru tratarea cancerului de prostată. Iar bărbații diagnosticați cu această neoplazie, tratați prin acest tip de radioterapie, au o rată de vindecare de 95,5% pentru cancerul de prostată cu risc intermediar și de 91,3% pentru cancerul de prostată cu risc ridicat. Rata de supraviețuire, la 5 ani, folosind acest tratament este de peste 98% în total.
Suferința psihologică a pacientului cu neoplazie prostată
Cancerul de prostată este pentru majoritatea bărbaților un stres major. Un asemenea diagnostic reprezintă o adevărată amenințare nu doar cu privire la supraviețuirea sa, dar și la bunăstarea fizică și integritatea corporală, la relațiile sociale, familiale și intime, la stilul de viață, precum și la securitatea sa financiară și ocupațională.
Povara fizică a bărbatului diagnosticat cu această boală oncologică este considerabilă și afectează calitatea vieții, atât la cel cu boală localizată, cât și metastatică, iar acest impact fizic rezultă atât din tratamentele pentru cancerul de prostată, cât și din boala în sine.
Creșterea incidenței cancerului de prostată odată cu creșterea în vârstă, combinată cu mortalitatea scăzută prin această boală, are implicații directe asupra stării sănătății mintale a acestor pacienți.
Opțiunile de tratament au riscul unor efecte secundare, inclusiv:
-
pierderea forței musculare;
-
oboseală;
-
durere;
-
incontinență urinară;
-
disfuncție erectilă;
-
probleme cognitive;
-
scăderea densității osoase;
-
pierdere sau creștere în greutate;
-
ginecomastie și bufeuri cu probleme psihosociale legate de stres.
În timp ce mare parte din bărbații care dezvoltă acest diagnostic reușesc să lupte cu această suferință psihologică și să o țină sub control, bună parte dintre aceștia dezvoltă anxietate și depresie.
Bolnavii de cancer de prostata dezvoltă cu o probabilitate de 2 ori mai mare depresie și de 3 ori mai mare anxietate decât populația generală. În comparație cu bărbații din populația generală, bărbații care suferă de cancer de prostata au un risc cu 70% mai mare de sinucidere. Din nefericire, majoritatea acestor pacienți nu beneficiază de ingrijire adecvată pentru sănătatea lor mintală.
Relatia medic - pacient
Tratamentul cancerului de prostată este unul dintre tratamentele radioterapice cele mai lungi ca număr de ședințe de radioterapie, oportunitate oferită medicului oncolog radioterapeut de a reitera abordările și modificările stilului de viață al pacientului, de a sugera și ajuta pacientul la implementarea unui stil de viață sănătos.
Provocarea mea în cazul pacientului ce are cancer de prostată este de a crea oportunități pentru a-l ghida, a-l încuraja și a-l sprijini în această luptă grea (dr. Liga Georgeta - Șef Radioterapie Spitalul OncoFort).
dr. Georgeta Liga - Șef Secție Radioterapie (Spitalul OncoFort București)
Surse:
1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8634-prostate-cancer
2. https://onlinelibrary.wiley.com/journal/17549485