Ce este radioterapia - tipuri de cancer tratate prin radioterapie
Doresc sa aflu mai multe detalii
Radioterapia reprezintă o metodă terapeutică de uz larg, indicată în scopul tratamentului unui număr mare de tipuri de cancer, fie în mod direct, fie în combinație cu procedura de chimioterapie și intervenția chirurgicală. Este important să se cunoască atât beneficiile, cât și potențialele riscuri asociate cu această metodă de tratament. Decizia de a opta pentru radioterapie în defavoarea altor opțiuni terapeutice trebuie să se realizeze numai la îndrumarea și împreună cu medicul oncolog.
Află, în cele ce urmează, ce este mai exact radioterapia și pe ce se bazează, ce tipuri de cancer beneficiază de efectele acestei proceduri, care sunt principalele ei indicații, precum și ce riscuri se pot asocia cu un astfel de tratament.
Ce este radioterapia
Radioterapia este un tip de procedură utilizată în tratarea mai multor tipuri de cancer, atât singură, cât și în combinație cu alte opțiuni terapeutice (ex: chimioterapia, intervenția chirurgicală), cu scopul maximizării efectului și menținerii acestuia.
Principiul de funcționare al radioterapiei se bazează pe utilizarea razelor X, protonilor sau altor tipuri de energie pentru distrugerea materialului genetic al celulelor cu multiplicare anormală (cancerul). Acest lucru este posibil cu ajutorul unui aparat care concentrează cantitatea de radiații necesară și o organizează sub forma unui fascicul direcționat înspre zona tumorii.
Un alt mod de a administra radioterapia este prin intermediul unei tehnici numite brahiterapie. În cadrul acestui tip de radioterapie, sursa de radiații este plasată în interiorul corpului, în structura tumorală sau cât mai aproape de aceasta.
Cum se aplică și câte ședințe de radioterapie se fac
Primul pas înspre efectuarea radioterapiei este identificarea exactă a dimensiunilor și localizarea tumorii cu ajutorul testelor imagistice (cel mai adesea, prin intermediul unui examen CT). Ulterior, se stabilesc limitele anatomice În care va acționa radioterapia și se vor calcula dozele necesare, precum și numărul de ședințe în care se va realiza acest tratament.
În funcție de tipul de cancer implicat și de decizia terapeutică luată atât de către medicul oncolog, cât și de medicul radioterapeut, radioterapia poate fi folosită în mai multe moduri:
-
De primă intenție - va reprezenta unicul tratament instituit;
-
În combinație cu alte metode terapeutice - cel mai adesea, se foloseste în combinație cu chimioterapia;
-
Ca terapie neoadjuvantă - instituită înaintea intervenției chirurgicale, cu scopul scăderii dimensiunilor tumorii care trebuie excizată;
-
Ca terapie adjuvantă - instituită după momentul intervenției chirurgicale, cu scopul menținerii succesului terapeutic și prevenției recidivelor tumorale;
-
Cu scop paliativ - în stadiile terminale de cancer, cu scopul ameliorării simptomatologiei și îmbunătățirii, pe cât posibil, a stării de bine.
Prețul unei consultații la un medic terapeut variază între 170 și 350 de lei. Ședințele de radioterapie sunt decontate de catre CNAS.
La OncoFort, primul consult de radioterapie este gratuit, programează-te AICI!
Tipuri de cancer - cine sunt persoanele care fac radioterapie
Radioterapia este o metodă utilizată pentru tratamentul unei multitudini de tipuri de cancer. În cazul unora dintre ele, aceasta poate reprezenta tratamentul de primă intenție, în timp ce în alte tipuri de cancer ea poate fi folosită ca neoadjuvant, adjuvant, în combinație cu chimioterapia sau paliativ.
Cancerul de san
Cancerul de san (mamar) este cel mai întâlnit tip de cancer în rândul femeilor. Se poate identifica prin palparea unei mase tumorale la nivelul sânului, palparea ganglionilor axilari, observarea modificarilor de aspect ale sânului, precum și apariția durerii la acest nivel.
Depistat timpuriu, acest tip de cancer poate fi tratat și se poate bucura de un prognostic favorabil. Cel mai adesea, se optează pentru radioterapia externă, cu direcționarea fasciculului de radiații asupra tumorii. Totuși, se poate implementa și brahiterapia.
Cancerul de prostata
Cancerul de prostată este cel mai întâlnit tip de cancer al bărbaților. Acesta are o progresie lentă și, cu ajutorul metodelor de screening aplicate începând cu vârsta de 40 de ani, poate fi depistat încă din stadiile timpurii, asimptomatice.
În cancerul de prostată, radioterapia este indicată în cazul formelor agresive, de prima intenție sau împreuna cu alte metode terapeutice (ex: chimioterapia, prostatectomia).
Cancerul colorectal
Cancerul colorectal, numit adesea și cancer colorectal, este un tip de neoplasm întâlnit la nivelul intestinului gros și rectului. Riscul aferent acestui tip de cancer se află în strânsă legatură cu stilul de viață (ex: fumatul, dieta, sedentarismul). Simptomatologia este specifică tulburărilor digestive și de tranzit.
Radioterapia este una din metodele preferate pentru distrugerea celulelor maligne și se asociază cu chimioterapia.
Cancerul de cap (radioterapie la cap)
Tumorile cerebrale (cancerul cerebral) fac parte din neoplaziile ce beneficiază de efectele terapeutice ale radioterapiei. Modul în care această procedură este aplicată depinde de tipul de cancer, stadiul în care se află și de particularitățile pacientului.
Cancerul pancreatic
Cel mai adesea, din cauza lipsei simptomatologiei până în stadiile tardive, cancerul pancreatic este un neoplasm greu de identificat. Astfel, depistarea lui se realizează adesea în stadiile avansate.
Radioterapia poate fi folosită fie de primă intenție, fie ca neoadjuvant, adjuvant sau în combinație cu chimioterapia. De asemenea, în stadiile terminale, este folosită cu scop paliativ.
Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar, desi predomina in randul barbatilor, este intalnit si la femei, preponderent la persoanele fumatoare. Simptomatologia din sfera respiratorie este sugestivă, iar tratamentul și prognosticul diferă în funcție de stadiu și de tipul celular.
În cancerul pulmonar, cel mai adesea, radioterapia nu va fi folosită ca unică soluție, ci împreună cu intervenția chirurgicală și chimioterapia.
Cancerul de vezică urinară
În cancerul de vezica urinară, radioterapia este utilizată în stadiile 2 și 3 cu scop curativ, atât neoadjuvant și adjuvant, cât și în combinație cu chimioterapia. În stadiul 4, aceasta capată scop paliativ, de ameliorare a simptomatologiei.
Cancerul tiroidian
Tiroida este o glandă endocrină cu impact asupra unei multitudini de organe și funcții ale organismului. Cancerul tiroidian este întâlnit în special în rândul femeilor și este sugerat de simptomatologia specifică (ex: prezența nodulilor, voce răgușită, dificultăți la înghițire). În unele tipuri de cancer tiroidian (ex: forma aplastică), radioterapia este de primă intenție.
Cancerul testicular
Deși poate apărea la orice vârstă, cancerul testicular este specific bărbaților cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. De asemenea, reprezintă unul dintre cele mai ușor și eficient tratabile tipuri de neoplazii. Radioterapia utilizată poate fi atât externă, cât și brahiterapie.
Cancerul gastrointestinal
Radioterapia utilizată în cancerul gastrointestinal reprezintă una din metodele terapeutice de bază și poate fi folosită atât de primă intenție, cât și alături de chimioterapie, imunoterapie și intervenție chirurgicală.
Cancerul oral și cel esofagian
În stadiile incipiente, radioterapia poate fi folosită ca unica metodă în cancerul oral și cel esofagian. În stadiile mai avansate, cel mai adesea, aceasta este folosită în combinație cu chimioterapia.
Limfomul
Deși poate părea că radioterapia este folosită numai în cazul tumorilor solide, aceasta este extrem de eficientă în cazul cancerelor de sânge, un bun reprezentant fiind limfomul. Astfel, atât în limfomul Hodgkin, cât și în cel Non Hodgkin, radioterapia este folosită de primă intenție și, dacă se decide, poate fi combinată cu chimioterapia.
Riscuri și efecte radioterapie
Cu toate că radioterapia aduce o multitudine de beneficii terapeutice, este important să se cunoască și posibilele riscuri și efecte adverse asociate. Toate aceste detalii vor fi comunicate de către medic, cu scopul luării unei decizii sigure și informate.
Astfel, printre principalele riscuri și efecte adverse asociate procedurii de radioterapie se numară:
-
Gura uscată - asociată cu dificultăți la deglutiție, dureri în gât, gust modificat;
-
Ulcerații la nivel oral;
-
Tuse;
-
Dificultăți la respirație;
-
Tulburări digestive - diaree, greață, vărsături;
-
Dificultăți la urinare - iritația și inflamația uretrei, urinări dese;
-
Durere în timpul actului sexual sau chiar disfuncție erectilă.
După radioterapie (ce urmează)
În urma radioterapiei, medicul oncolog va urmări rezultatele acesteia și va recomanda efectuarea unor investigații periodice, cu scopul monitorizării gradului de menținere a efectului terapeutic, precum și cu scopul asigurării stării de bine.
Prin urmare, frecventarea consultațiilor oncologice după momentul terminării ședințelor de radioterapie poate fi la fel de importantă ca tratamentul în sine. Prețul acestor consultații variază de la 225 până la 400 de lei.
De asemenea, atât medicul radioterapeut, cât și medicul oncolog se vor asigura că efectul radioterapiei a fost cel dorit și, în caz contrar, va recomanda următorii pași terapeutici ce trebuie urmați.
- aici pentru o consultație la un medic oncolog
- aici pentru o consultație la un medic radioterapeut (primul consult este gratuit), pentru a obține îndrumarea necesară.
- sau la 021 323 0000
Statististici de remisie și de recidiva cancer după radioterapie
Radioterapia este considerată a fi o metodă extrem de eficientă de tratament, constituind metodă terapeutică fie de primă intenție, fie în combinație cu alte opțiuni terapeutice, în cel puțin 27% și, de multe ori, chiar peste 40% din numărul total de cancere tratate. În unele tipuri de cancer (de sân, colorectal, de prostată), aplicată ca neoadjuvant sau adjuvant, aceasta reduce semnificativ riscul recurențelor. În alte tipuri de cancer (pulmonar, de vezică urinară, de cap și gât), radioterapia reprezintă tratamentul de primă intenție și scade sau chiar elimină complet necesitatea intervenției chirurgicale.
În plus, în scop paliativ, radioterapia s-a dovedit extrem de utilă în reducerea simptomatologiei neplăcute, culminată de durere, cu o rată de succes de aproximativ 75%.
Uneori, cancerul poate deveni rezistent la tratament sau poate recidiva. Rata de recidivă diferă în funcție de stadiul în care a fost aplicată radioterapia, modul în care aceasta a fost implementată (singura, ca adjuvant etc), precum și de tipul de cancer (ex: recidiva în cancerul de sân a fost aproximată la 10%).
La fel ca și în cazul recidivei, obținerea remisiei depinde de modul în care a fost aplicată radioterapia, seriozitatea pacientului cu privire la frecventarea ședințelor, precum și tipul de cancer. Spre exemplu, în limfomul Hodgkin, radioterapia administrată în combinație cu chimioterapia a avut un succes terapeutic situat între 88 și 100%.
În concluzie, există numeroase tipuri de cancer ce se pot bucura de efectul benefic al radioterapiei. Relația dintre pacient și medicii care se ocupă de cazul său (oncolog și radioterapeut) este extrem de importantă în obținerea efectului dorit și în menținerea acestuia pe termen lung.