Ce este cancerul, de ce apare si cum se trateaza
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul reprezintă o stare patologică a organismului, ce constă în multiplicarea anormală (necontrolată) a celulelor situate la nivelul unei zone anatomice a corpului, cu posibilitatea extinderii lor atât la nivel local, cât și la distanță. Tabloul clinic, evoluția, modul de tratament și prognosticul diferă atât de la un tip de cancer la altul, cât și de la o persoană la alta în cadrul aceluiași tip.
Află, în cele ce urmează, ce este mai exact cancerul, din ce cauza apare, care sunt tipurile principale de cancer, ce tablou clinic este sugestiv, dar și cum se poate depista și trata aceasta afecțiune.
Ce este cancerul și de ce apare
În mod fiziologic, celulele organismului sunt programate să se divizeze, să moara și să se reinnoiască într-un mod controlat și riguros.
Atunci când, sub influența factorilor genetici și a celor exogeni (de mediu), această rutină bine pusă la punct se destabilizează, apare o diviziune necontrolată a celulelor, rezultând acumularea lor în exces. Astfel, ele capată denumirea de celule tumorale sau neoplazice, dând naștere unui cancer (neoplasm).
Ce este neoplasmul (cancerul)
În neoplasm (sau cancer), celulele încep să se dividă anormal, necontrolat și să se acumuleze treptat. În timp, acestea dau naștere la o structură din ce in ce mai mare ca volum, numită tumoră.
Tumora malignă se poate extinde atât local, în locul de unde a pornit, cât și în vecinatate. De asemenea, celulele maligne pot ajunge la distană de locul de origine și se pot acumula, dând naștere metastazelor.
De ce apare cancerul
Cancerul se produce ca urmare a prezenței unei susceptibilități genetice și expunere, pe fondul acestei sensibilitati, la anumiți factori de risc.
Defectul genetic presupune existența unor mutații la nivelul ADN-ului celulelor implicate în multiplicarea anormală. Uneori, aceste gene modificate sunt transmise din generație în generație, fapt ce explică de ce riscul pentru dezvoltarea unui cancer este mai crescut la persoanele care au cel puțin o rudă de gradul I diagnosticată cu un neoplasm.
În cele mai multe cazuri, modificarile genetice survin ca urmare a expunerii la factori de risc. Printre acești factori se numară:
-
Fumatul - important factor de risc în majoritatea neoplaziilor;
-
Radiațiile - ca urmare a unei expuneri accidentale sau în scop medical;
-
Anumite virusuri - un bun exemplu îl constituie legatura dintre HPV și cancerul de col uterin;
-
Anumiți agenți chimici carcinogeni - ex: în expunerea profesională, poluare;
-
Prezența inflamației cronice la nivelul organismului;
-
Factori ce țin de stilul de viață - dieta necorespunzatoare, sedentarismul.
Tipuri de cancer (tipuri de tumori)
Cancerul este o boală ce implică celulele aflate în aproape orice parte a organismului, astfel că, în funcție de zona anatomică (țesutul) în care a debutat procesul malign, precum și de tipul de celule implicate, se pot enumera o multitudine de tipuri de cancer.
Tipuri de cancer (in functie de tipul celular)
Modul de clasificare a cancerului se poate realiza în funcție de tipul de celule implicat în procesul neoplazic. Astfel, printre tipurile de cancer se numără:
-
Carcinoamele - reprezintă cel mai des întâlnit tip de neoplasm și apar în urma multiplicării celulelor epiteliale; în funcție de tipul de celule epiteliale implicate, carcinoamele pot fi: adenocarcinoame, carcinoame scuamoase, carcinoame cu celule bazale, precum și de tranziție;
-
Sarcoamele - reprezintă acele neoplasme apărute la nivelul țesuturilor osos, muscular, fibros, vascular și grasos; cel mai comun reprezentant este osteosarcomul;
-
Leucemia - neoplasm apărut la nivelul măduvei osoase hematogene; apare în special la vârste mai tinere;
-
Limfomul - cancerul globulelor albe de tip B și T (cu rol important în apărarea imunitară);
-
Mielomul (multiplu) - cancer al celulelor mielocitare (implicate în răspunsul imun);
-
Tumori ale sistemului nervos central - specifice structurii pe care o afectează (ex: glioame, schwannoame, meningioame).
Principalele tipuri de cancer (în funcțe de țesutul implicat)
Principalele tipuri de cancer, clasificate în funcție de zona de interes, întâlnite în practica medicală sunt:
-
Cancerul de san (cancerul mamar) - este cel mai întâlnit dintre posibilele tipuri de cancer la femei (în special cele cu vârste de peste 50 de ani); depistat timpuriu, poate beneficia de tratament și de un prognostic favorabil;
-
Cancerul pulmonar - predomină la sexul masculin, dar poate apărea și la femei; tratamentul și prognosticul difera în funcție de subtipul implicat, iar simptomatologia, în stadiile incipiente, adesea lipsește; expunerea la carcinogeni și fumatul sunt printre factorii de risc predominanți în cancerul pulmonar;
-
Cancerul colorectal - întâlnit atât la bărbați, cât și la femei și aflat în strânsă legatură cu stilul de viață (dieta bogată în carne și săracă în fibre, fumatul, sedentarismul); riscul crește considerabil atunci când există cel puțin o rudă apropiată cu diagnostic de cancer colorectal;
-
Cancerul prostatic - reprezintă o neoplazie specifică bărbaților; progresează lent și, astfel, poate fi depistat timpuriu prin intermediul testelor paraclinice periodice; simptomatologia din stadiile incipiente adesea lipsește;
-
Alte tipuri de cancer - cancerul pancreatic, cancerul tiroidian, cancerul de col uterin, melanomul malign, cancerul renal, leucemiile și limfoamele (cancer în sânge), cancerul de vezică urinară.
Semne și simptome cancer
Tabloul clinic din cancer diferă atât în funcție de tipul de neoplasm implicat, cât și de stadiul în care se află procesul malign. Astfel, nu există semne și simptome specifice cancerului, ci tipului de cancer în cauză. Totuși, în special în stadiile mai avansate, manifestările clinice din cancer pot deveni evidente și, în unele situații, chiar sugestive.
Simptome cancer (generale)
Există anumite simptome care pot indica prezența unui proces neoplazic la nivelul organismului. Printre acestea se pot număra:
-
Oboseala marcată;
-
Febra persistentă;
-
Transpirații abundente - în special pe timpul nopții;
-
Tulburări de digestie - atât de tranzit intestinal, cât și manifestări precum indigestia și/ sau disconfortul abdominal instalat după masă;
-
Tulburări de micțiune (la urinare);
-
Dificultăți la înghițire;
-
Dureri articulare.
Semnele cancerului (generale)
Anumite manifestări pot fi percepute în mod obiectiv, atât de către pacient, cât și de medic sau de persoanele apropiate. Astfel, printre posibilele semne întâlnite în cancer se numără:
-
Scăderea ponderală marcată - pierderea unui număr mare de kilograme într-un interval scurt de timp;
-
Apariția tumorilor palpabile - ex: tumoare la sân și ganglioni mamari (semne de neoplasm mamar), formațiuni abdominale, tumori inghinale;
-
Răgușeală;
-
Sângerări;
-
Echimoze (vânătăi);
-
Paloare.
Atât semnele, cât și simptomele specifice unor boli neoplazice trebuie adresate medicului cât mai curând, pentru a se putea pune un diagnostic de certitudine și a se institui tratamentul necesar.
Etape de diagnostic in cancer
Diagnosticul cât mai timpuriu în cancer este un pas extrem de important către îmbunătățirea prognosticului bolii. Astfel, ideal, aplicarea metodelor de screening la persoanele aflate în categorii de risc poate fi cheia către depistarea precoce a anumitor tipuri de cancer (ex: cancerul de col uterin).
Acolo unde cancerul nu a putut fi depistat înca din stadiile asimptomatice, este crucial ca acesta să fie diagnosticat cel puțin de la apariția primelor semne și simptome.
Primul pas este programarea unei consultații la medicul oncolog (preț situat între 130 și 300 de lei, în funcție de locație și gradul profesional al medicului). Acesta va prelua istoricul medical al pacientului (atât cel personal, cât și familial) și va efectua un examen clinic complet, cu focus asupra zonei cu suspiciune. Ulterior, va apela la anumite investigații paraclinice:
-
Teste de sânge - utile pentru identificarea unor parametri modificați în cancer (ex: anemia, numărul scăzut de trombocite, prezența unor markeri tumorali specifici);
-
Teste imagistice (ecografie, radiografie, CT, RMN) - folosite pentru identificarea maselor tumorale (ex: tumora pulmonară), precum și a modificărilor determinate de prezența acestora (compresie asupra structurilor de vecinătate);
-
Biopsie - analiza folosită pentru recoltarea unei probe din masa tumorală (zona cu suspiciune), cu scopul identificării modificărilor celulare, precum și a tipului celular de neoplazie; este singura analiză care poate confirma diagnosticul de certitudine în aproape toate formele de cancer.
Tratament cancer
Odată ce a fost stabilit diagnosticul de certitudine, următorul pas este discutarea, împreuna cu medicul, despre opțiunile terapeutice.
Relatia medic-pacient este una extrem de importantă într-o patologie precum cancerul, întrucât medicul poate evidenția balanța risc-beneficiu a fiecărei opțiuni terapeutice și poate îndruma pacientul către alegerea celei mai potrivite variante pentru cazul său.
Programează-te AICI pentru o consultație cu un medic oncolog și află care este cea mai potrivită opțiune terapeutică în cazul tău.
Tratamentul poate diferi, atât în funcție de tipul de cancer, cât și de stadiul în care se află procesul neoplazic. De asemenea, se ia în considerare și intenția cu care se instituie tratamentul (ex: scop curativ sau paliativ).
În general, schema terapeutică poate consta în:
-
Chimioterapie - folosită adesea împreuna cu radioterapia și/ sau ca pregătire ori completare a intervenției chirurgicale;
-
Radioterapie - folosită adesea împreuna cu chimioterapia și ca pregătire/completare a intervenției chirurgicale (consultații de la 0 la 350 de lei; ședintele de radioterapie sunt decontate de CNAS);
-
Terapie biologică (imunoterapie) - se axează pe rolurile de apărare ale sistemului imunitar și le potentează;
-
Intervenție chirurgicală - excizie partială sau totală a tumorii (preț consultație chirurgicală situat între 220 și 400 de lei);
-
Terapie hormonală - folosită în special în cancerul mamar și de cancer prostată.
Succesul tratamentului poate depinde atât de particularitățile fiecărui individ în parte, cât și de particularitățile tipului de cancer în cauză.
Astfel, cancerul este o patologie complexă, diversă și care poate avea implicații semnificative asupra sănătății unui om. Depistarea în stadiile incipiente este esențială pentru încetinirea sau chiar oprirea evoluției bolii. În lipsa depistării timpurii, adresarea primelor semne și simptome este următorul cel mai important pas către îmbunătățirea prognosticului.