Cancerul de vezică urinară - simptome, diagnostic, tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul de vezică urinară este un tip de neoplazie ce pornește de la nivelul celulelor vezicii urinare, cu posibilitatea extinderii locale și la distanță. Cel mai adesea, acest tip de cancer este depistat în stadii timpurii și beneficiază de multiple opțiuni terapeutice. Tabloul clinic este unul sugestiv pentru o afectare la nivelul tractului urinar, astfel că, uneori, cancerul de vezică urinară poate fi identificat întâmplător.
Află, în cele ce urmează, ce este cancerul de vezică urinară și de ce apare, care sunt principalii factori de risc, prin ce semne și simptome se poate suspecta, cum se diagnostichează și tratează această afecțiune.
Cancer vezică urinară - ce este și de ce apare
Cancerul de vezică urinară reprezintă o neoplazie întâlnită la nivelul vezicii urinare, un organ cavitar ce are rolul de a acumula urina pe o anumită perioadă de timp și de a o elibera în timpul micțiunii (urinării).
În funcție de tipul de celule implicate, cancerul vezical poate fi clasificat în:
-
Carcinom urotelial - reprezintă cel mai întâlnit tip de cancer al vezicii urinare; transformarea malignă se produce la nivelul unui epiteliu special, numit uroteliu, regăsit superficial în interiorul cavității vezicii;
-
Carcinom cu celule scuamoase - se regăsește mai rar în rândul populației; apare în special ca urmare a unei inflamații cronice, cel mai adesea drept consecință a infecțiilor determinate de purtarea cateterelor urinare;
-
Adenocarcinom - este un tip rar de carcinom vezical; implică glandele secretoare ale vezicii.
Modul prin care celulele vezicale devin maligne presupune apariția unor mutații la nivelul ADN-ului. Odată ce ADN-ul nu funcționează corespunzător, celulele vezicale primesc semnale greșite și se divid necontrolat, acumulându-se sub forma unei tumori. Această tumoră vezicală se poate extinde local și poate da naștere metastazelor.
Tumoră vezică urinară - factori de risc
Nu toată lumea are aceeași probabilitate de a dezvolta cancer de vezică urinară. Unele persoane pot prezenta o susceptibilitate crescută, atât din punct de vedere genetic, cât și al expunerii la diferiți factori interni și externi.
Printre principalii factori de risc ce contribuie la creșterea susceptibilității pentru un cancer de vezică urinară se numără:
-
Vârsta - probabilitatea de a dezvolta o neoplazie vezicală crește odată cu înaintarea în vârstă, în special după depășirea vârstei de 55 de ani;
-
Sexul - bărbații sunt mai predispuși decât femeile;
-
Istoricul familial - riscul pentru cancerul vezical crește dacă cel puțin un membru de grad apropiat a avut în antecedente;
-
Fumatul - unul din principalele obiceiuri nocive ce contribuie la creșterea șanselor de apariție a cancerului de vezică;
-
Inflamație cronică, asociată cu infecții - cistitele recurente și frecvente sensibilizează celulele vezicale;
-
Expunerea la substanțe nocive (cancerigene).
Semne și simptome cancer vezică urinară
Unul dintre primele semne ce indică o afectare la nivelul tractului urinar este prezența sângelui în urină, proces patologic denumit hematurie. Ca urmare a unei sângerări la nivelul vezicii, culoarea urinei se poate modifica, variind de la a fi roz-roșie și ajungând până la nuanțe mai închise (aspect de urină neagră sau maro).
Alături de hematurie, pot fi prezente și alte manifestări care completează tabloul clinic. Printre acestea se regăsesc:
-
Creșterea frecvenței micțiunilor (urinări frecvente);
-
Simptome asociate urinatului - disconfort, durere sau usturime;
-
Senzația imperioasă de a urina;
-
Dificultăți la golirea vezicii - senzația de evacuare incompletă;
-
Durere pelvină și suprapubiană;
-
Durere la nivel lombar și/sau lateral;
-
Pierderea apetitului și scăderea în greutate.
Diagnostic tumoră vezicală
Încă de la apariția primelor semne și simptome ce ar putea sugera o afecțiune a tractului urinar, este importantă adresarea cât mai rapidă la medic. În acest fel, cresc șansele depistării cancerului într-un stadiu incipient și, implicit, crește probabilitatea unui prognostic favorabil. O consultație la medicul oncolog are un preț ce variază între 150 și 300 de lei.
Programează-te aici pentru o consultație și beneficiază de sfaturile medicale de care ai nevoie!
Pentru a putea depista cancerul de vezică urinară, nu este suficientă doar simptomatologia descrisă de pacient. Medicul va evalua istoricul medical personal și familial al pacientului, îi va efectua un examen fizic cu focus asupra zonei de interes și va cere investigații suplimentare precum:
-
Testele de sange - se poate evidenția o anemie, consecință a pierderii cronice de sânge;
-
Teste imagistice (ecografie, radiografie, CT, RMN) - evidențiază modificările structurale, sugestive pentru carcinom, de la nivelul vezicii;
-
Cistoscopie - procedură ce permite vizualizarea pereților vezicii urinare, cu ajutorul unui tub special cu cameră ce se inserează prin uretră;
-
Biopsie - investigație de înaltă precizie, ce presupune prelevarea unei probe din tumoră sau din țesutul suspect și identificarea prezenței celulelor maligne, precum și tipul acestora, în urma examenului histopatologic (diferențiere tumori maligne vs tumori benigne vezică urinară).
În urma obținerii rezultatului examenului histopatologic și, implicit, stabilirii diagnosticului de certitudine, cancerul de vezică urinară trebuie încadrat într-un stadiu evolutiv. În funcție de gradul de răspândire, cancerul vezical se poate regăsi în unul dintre cele patru stadii:
-
Stadiul I - restrâns la nivelul mucoasei vezicii urinare;
-
Stadiul II - invazie la nivelul stratului muscular al peretelui vezical;
-
Stadiul III - invazie ce depășește stratul muscular și ajunge în țesuturile vecine;
-
Stadiul IV - apariția metastazelor ganglionare și la nivelul altor organe (cancer vezică urinară fază terminală).
Tratament cancer vezică urinară
În funcție de stadiul de evoluție, de balanța risc-beneficiu și, acolo unde este posibil, de preferințele pacientului, tratamentul cancerului de vezică urinară poate varia.
În general, opțiunile terapeutice constau în:
-
Chimioterapie (sistemică sau intravezicală) - tratament de sine stătător sau cu rol adjuvant sau neoadjuvant pentru intervenția chirurgicală;
-
Radioterapie - folosită adesea în cazurile în care nu se poate realiza intervenția chirurgicală; prețul unei consultații variază între 0 și 350 de lei, ședințele de radioterapie fiind decontate de CNAS în cadrul Spitalului OncoFort;
-
Intervenție chirurgicală - constă în rezecția formațiunii/formațiunilor tumorale sau în cistectomie parțială sau totală (îndepărtarea unei părți sau a întregii vezici); prețul unei consultații chirurgicale oncologice variază între 220 și 400 de lei;
-
Imunoterapie (terapie biologică).
Recidivă cancer vezică urinară - vindecare și supraviețuire
În urma succesului terapeutic obținut prin una sau mai multe opțiuni de tratament, este important să fie monitorizat gradul de menținere a efectului dorit. Astfel, frecventarea consultațiilor periodice pentru evaluarea stării structurale și funcționale a vezicii urinare este un pas la fel de important precum tratamentul în sine.
În unele situații, cancerul este vindecat și nu există recidive. În alte cazuri, în schimb, cancerul vezical poate recidiva sau poate apărea un alt cancer într-o zonă diferită a organismului.
Se consideră că un pacient cu un cancer de vezică are șanse de supraviețuire de 5 ani din momentul diagnosticului (77%). Dacă acesta este depistat în stadiul I, șansele cresc până la 96%.
Astfel, cancerul de vezică urinară reprezintă o patologie malignă care, depistată în stadiile incipiente, are o șansă mare de vindecare și supraviețuire. Odată ce apar primele semne și simptome sugestive pentru acest tip de cancer, este crucial să fie programată o consultație la medicul specialist cât de curând posibil.
Bibliografie:
- Cancer de vezica https://www.cancer.gov/types/bladder/patient/bladder-treatment-pdq#:~:text=Bladder%20cancer%20is%20a%20disease,used%20to%20diagnose%20bladder%20cancer.
-
Generalitati https://www.nhs.uk/conditions/bladder-cancer/
-
Cauze https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-cancer/symptoms-causes/syc-20356104
-
Semne si simptome https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html
-
Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-cancer/diagnosis-treatment/drc-20356109
-
Stadializare https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14326-bladder-cancer
-
Prognostic https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer/after-treatment.html
-
Supravietuire https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer/after-treatment/follow-up.html
-
Statistica https://www.cancer.net/cancer-types/bladder-cancer/statistics#:~:text=The%20general%205%2Dyear%20survival,the%20bladder%20wall%20is%2096%25.