Cancerul ovarian - simptome, tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul ovarian reprezintă un tip de neoplazie localizată la nivelul ovarelor, două organe cu rol cheie în reproducere. În general, această afecțiune apare după vârsta de 50 de ani și, astfel, nu interferează cu fertilitatea. Totuși, este recomandat să se continue consultațiile ginecologice anuale, cu scopul depistării timpurii a unui posibil neoplasm ovarian, întrucât stadiile timpurii sunt adesea asimptomatice.
Află mai departe ce este neoplasmul ovarian, din ce cauze poate apărea, în ce fel se manifestă, care sunt principalele etape de diagnostic, de ce opțiuni terapeutice beneficiază, precum și ce prognostic poate avea o astfel de afecțiune.
Cancer ovarian - ce este și de ce apare
Precum în orice tip de neoplasm, cancerul ovarian începe printr-o multiplicare anormală, necontrolată a celulelor constituente ale ovarului. În timp, pe măsură ce multiplicarea se desfășoară, celulele încep să formeze o masă numită tumoare ovariană.
În cazul în care cancerul nu este depistat în stadiile timpurii și multiplicarea celulară continuă, de la nivelul tumorii principale se pot desprinde celule ce pătrund în circulația sangvină și ajung la nivelul altor organe.
Acest proces se numește metastazare, iar celulele ajunse la distanță dau naștere unor noi mase celulare numite metastaze.
Tipuri de cancer ovarian
În funcție de tipul celular ce își începe procesul de multiplicare necontrolată, cancerul ovarian se poate împărți în trei categorii posibile:
-
Carcinom (epitelial) - cel mai întâlnit tip de cancer ovarian (aproximativ 90% din cazuri);
-
Cancer al stromei - întâlnit în aproximativ 7% din cazuri; implică celulele secretoare de hormoni;
-
Cancer al celulelor germinative - implică celulele responsabile pentru formarea ovulelor.
Cauze apariție cancer ovarian
În cazul cancerului ovarian, nu a putut fi identificată o cauză exactă de apariție până în acest moment. S-au putut delimita totuși anumiți factori de risc ce cresc probabilitatea apariției unui neoplasm.
Cancerul ovarian începe printr-o mutație la nivelul ADN-ului celulelor (epiteliale, stromale sau germinative). Ulterior, această mutație cauzează multiplicarea aberantă, precum și pătrunderea la distanță (metastazarea).
Factori de risc în apariția cancerului ovarian
Expunerea la anumiți factori de-a lungul vieții unei femei poate crește probabilitatea apariției unui cancer ovarian la un moment dat. Printre principalii factori responsabili ce au putut fi identificați se numără:
-
Istoricul familial - prezența unui istoric pozitiv de cancer ovarian la cel puțin o rudă de grad apropiat crește probabilitatea apariției la succesori;
-
Vârsta - cancerul ovarian apare, cel mai adesea, după vârsta de 50 de ani;
-
Stilul de viață - obezitatea reprezintă un posibil factor de risc;
-
Lipsa sarcinilor de-a lungul vieții - femeile care nu rămân niciodată însărcinate au o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer ovarian față de femeile care au avut cel puțin o sarcină;
-
Tratamentul cu hormoni (în postmenopauză);
-
Vârstele la care s-a instalat și a dispărut menstruația;
-
Istoricul de endometrioză.
Simptome cancer ovarian
În special în stadiile timpurii, tabloul clinic din cancerul ovarian poate fi adesea asimptomatic. Astfel, este important ca inclusiv după trecerea perioadei fertile femeia să își continue consultațiile ginecologice periodice. În acest fel, cresc șansele pentru depistarea timpurie a primelor manifestări de boală.
Atunci când apar semnele și simptomele ce pot indica un cancer ovarian, acestea se regăsesc sub forma mai multor manifestări:
-
Senzații frecvente de balonare;
-
Tulburări digestive (ex: constipație sau diaree);
-
Mărirea în volum a abdomenului, asociată de durere;
-
Stare de disconfort nespecifică în zona abdominală;
-
Pierdere în greutate nejustificată;
-
Scăderea apetitului;
-
Stare de oboseală pronunțată;
-
Sângerări vaginale în postmenopauză;
-
Durere la nivelul spatelui;
-
Nevoia frecventă și imperioasă de a urina.
Diagnostic. Cancer ovarian analize
Pentru a formula certitudinea de cancer ovarian, este necesar să fie parcurse mai multe etape diagnostice.
Prin urmare, fie că simptomatologia a fost cea care a motivat pacienta să ajungă la medic, fie că este vorba despre un simplu control de rutină și sunt descoperite modificări, medicul ginecolog va efectua următoarele teste:
-
Preluarea istoricului medical al pacientei - atât cel personal, cât și familial;
-
Efectuarea unui examen clinic al zonei pelvine - se va inspecta zona genitală și, ulterior, se vor palpa structurile pelvine (cu focus asupra ovarelor);
-
Teste de sânge - teste uzuale de sânge, completate de către markeri tumorali specifici (ex: CA 125), teste genetice;
-
Teste imagistice - ecografie abdominală și transvaginală, CT/RMN; se pot vizualiza clar tumori ovariene sau, uneori, pur și simplu se identifică un ovar mărit;
-
Laparoscopie exploratorie - pentru obținerea unei imagini mai bune asupra ovarelor;
-
Intervenție chirurgicală - în unele situații, este nevoie să se excizeze un ovar, iar proba tumorală să fie trimisă către laborator pentru efectuarea unui examen histopatologic.
În urma cumulării informațiilor obținute și stabilirii diagnosticului de certitudine, cancerul ovarian este încadrat într-un stadiu evolutiv și sunt elaborate opțiunile terapeutice disponibile.
Tratament cancer ovarian. Operație cancer ovarian
În cele mai multe cazuri, tratamentul țintit împotriva cancerului ovarian este compus dintr-o intervenție chirurgicală (cu excizarea ovarului/ovarelor) și chimioterapie adjuvantă și/sau neoadjuvantă.
-
Intervenția chirurgicală (operația) - este adaptată la stadiul evolutiv și particularitățile pacientei; poate consta în excizarea unui singur ovar, a ambelor ovare, a ovarelor și uterului sau a maselor tumorale (în funcție de zonele de răspândire); prețul unei consultații la medicul chirurg variază între 220 și 275 de lei;
-
Chimioterapia - completează intervenția chirurgicală, maximizând efectul acesteia și minimizând șansele recurențelor; este administrată adesea postoperator (adjuvantă), dar poate fi administrată și preoperator (neoadjuvantă).
Există, de asemenea, terapii alternative, precum cea biologica, hormonală sau țintită. De asemenea, în stadiile avansate (când nu mai există speranță de vindecare), se aplică tratamentul paliativ.
Fiecare opțiune terapeutică este discutată împreună cu medicul oncolog și se va alege cea mai potrivită variantă pentru fiecare pacientă în parte.
Programează-te pentru o consultație cu un medic oncolog și află care este cea mai potrivită opțiune terapeutică în cazul tău. Prețul unei consultații variază de la 150 la 300 de lei.
Recuperarea după operația de cancer ovarian. Prognostic
Prognosticul cancerului ovarian depinde extrem de mult de momentul în care acesta a fost depistat.
Prin urmare, cancerul ovarian se vindecă în multe cazuri dacă acesta a fost depistat în stadiul incipient (restrâns la nivelul ovarului). Șansele de recurență cresc pe măsură ce diagnosticul a fost pus mai târziu, spre exemplu, în stadiul de răspândire regională sau la distanță.
Procentul mediu de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul ovarian este de 49%. Acest procent provine din 93% șanse de supraviețuire pentru cancerul localizat, 75% pentru cel extins regional și 31% pentru cel cu metastaze.
În concluzie, cancerul ovarian este o afecțiune din sfera reproductivă, ce poate afecta un procent din femeile cu vârste de peste 50 de ani. Depistarea cât mai timpurie a bolii este esențială și crește considerabil rata de supraviețuire. Opțiunile terapeutice sunt diverse și pot fi întotdeauna discutate pe larg cu medicul curant, cu scopul alegerii celui mai bun tratament disponibil.
Bibliografie:
- Cancerul ovarian https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/symptoms-causes/syc-20375941#:~:text=Ovarian%20cancer%20is%20a%20type,and%20destroy%20healthy%20body%20tissue.
- Despre cancerul ovarian https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/
- Diagnostic și tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/diagnosis-treatment/drc-20375946
- Tipuri, stadializare, speranță de viață https://www.healthline.com/health/cancer/ovarian-cancer-early-signs#outlook
- Cancer ovarian https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer.html