Radioterapia pentru cancerul rinofaringian – CAZ
Doresc sa aflu mai multe detalii
„Nu este satisfactie mai mare, pentru un profesionist oncolog radioterapeut, decat atunci cand, la monitorizare, pacientul tratat isi recapata speranta si bucuria de a trai, ca urmare a unui raspuns complet la tratamentul efectuat”, dr. Georgeta Liga, medic specialist in Radioterapie.
Cancerul rinofaringian este o afectiune rara, cu incidenta mai mica de 1,2 la 100.000 de locuitori, conform World Cancer Research Journal. Cele mai multe cazuri apar intre 50-60 de ani, iar cei mai predispusi sunt barbatii. Totodata, este unul dintre tipurile de cancer cel mai greu de depistat, pentru ca simptomele sunt confuze si pacientii ajung de cele mai multe ori tarziu la medic, cand sansele de deces cresc. Diagnosticarea corecta si precoce este importanta pentru vindecarea bolii, dar pentru a ajunge acolo, este nevoie de un intreg lant de proceduri medicale si de urmare a tratamentului conform sfaturilor medicului de specialitate in Radioterapie.
Dr. Georgeta Liga, medic specialist in Radioterapie in cadrul Spitalului OncoFort, ne-a explicat simptomele si tratamentul unui cancer rinofaringian prin puterea exemplului.
Simptomele cancerului rinofaringian
Pacientul nostru in varsta de 54 de ani, de sex masculin, s-a prezentat la Spitalul OncoFort in iunie 2018, cu diagnosticul de neoplasm rinofaringian, biopsiat, un carcinom non-keratinizant, slab diferentiat, subtip G4. Pacientul s-a plans ca are o nara infundata, iar in cealalta, hemoragie nazala. De asemenea, acuza disconfort in timpul inghitirii, pierderea usoara a auzului pe partea stanga, simtul mirosului alterat, dureri locale, lipsa poftei de mancare, inflamatia repetata a sinusurilor, astenie fizica si stare accentuata de oboseala.
Diagnosticul cancerului rinofaringian
In urma examenului ORL cu fibroscopie, in Clinica de Diagnostic GRAL, a rezultat prezenta unei formatiuni tumorale rosie-violacee, sangeranda, situata pe bolta cavum si in foseta Rosenmuller, precum si in spatele torusului tubar stang, inferior de foseta, cu tendinta de a evolua catre choana (orificiu posterior ale foselor nazale) si de a se insinua in canalul choanal stang.
Testele imunohistochimice prelucrate in Laboratorul GRAL Anatomie Patologica, au relevat existenta unei celule tumorale extrem de invazive, cu raspuns slab, in general, la tratamentul oncologic. Evaluarea imagistica in Clinica GRAL Radiologie, prin RMN si CT a evidentiat o formatiune tumorala avansata loco-regional, atat din punct de vedere al dimensiunii cat si al adenopatiilor laterocervicale existente.
Din cauza localizarii tumorii si a caracterului ei invaziv in tesuturile adiacente, principala linie terapeutica in cancerul nazofaringian este reprezentata de radioterapie, iar in cazurile avansate, se va face concomitent si chimioterapie. Tratamentul chirurgical este rar folosit, pentru ca aceste tumori maligne sunt nerezecabile.
Tratamentul cancerului rinofaringian
Pacientul a inceput tratamentul oncologic in Spitalul OncoFort si a efectuat in perioada iunie-iulie 2018, radioterapie externa cu fotoni, tehnica VMAT, avand ca tinta statiile ganglionare laterocervicale bilaterale la risc, dar si formatiunea tumorala. Tratamentul a constat in 5 fractii pe saptamana, 8 saptamani, un total de 39 fractii. Concomitent s-a administrat saptamanal chimioterapie de radiosensibilizare, mai exact, a avut loc 1 sedinta pe saptamana, 5 sedinte in total. Intreaga linie de tratament a fost tolerata bine de catre pacient. Tratamentul oncologic a fost continuat la 6 saptamani dupa finalizarea radioterapiei cu inca 4 serii de chimioterapie. Si de aceasta data, tratamentul a fost bine tolerat de catre pacient.
Beneficii Radioterapia VMAT
Radioterapia VMAT (arcterapie modulata volumetric) folosita in acest caz, este o tehnica de radioterapie cu intensitate modulata, unde sursa de iradiere se roteste in jurul pacientului. Tehnologia VMAT Elekta este una dintre cele mai performante metode de radioterapie disponibile in lume pentru tratamentul cancerului. Elekta VMAT VERSA HD permite administrarea unor doze terapeutice optime, foloseste un software special si un accelerator de ultima generatie care permite scurtarea timpului de tratament la cateva minute, crescand confortul pacientului.
Rezultatele radioterapiei
Rezultatele tratamentului au fost exceptionale, iar pacientul este si acum monitorizat in spitalul nostru, efectuand control din 6 în 6 luni. Investigatiile imagistice efectuate dupa finalizarea terapiei (CT, RMN, Pet CT), dar si controalele ORL, la care se adauga analizele de sange, arata disparitia completa a tumorii, fara evidenta de recidive, adenopatii sau metastaze la distanta. Cat priveste reactiile adverse aparute in timpul terapiei si dupa finalizarea acesteia, putem afirma ca pacientul a trecut cu bine peste toate si este un invingator.
La Spitalul OncoFort tratam omul si pacientul in acelasi timp. Asiguram desfasurarea actului medical in maxima siguranta, pentru ca pacientii sa beneficieze de tratament si in contextul pandemiei de coronavirus. Aici poti afla cum se desfasoara in siguranta serviciile noastre medicale.
Pentru programari consultatii si tratament oncologic la dr. Georgeta Liga, medic specialist in Radioterapie, puteti suna la 021 323 00 00 sau puteti sa solicitati o programare online aici.