Screening - teste screening in oncologie
Doresc sa aflu mai multe detalii
Screening - metodă de identificare a celulelor canceroase
Cuprins:
-
Recomandari screening în funcție de gradul de risc al apariției cancerelor (click aici!)
-
Teste screening cancer la sân - depistare timpurie (click aici!)
Ce este screeningul?
Cambdridge Dictionary (screening dex) definește screeningul ca pe o testare, o examinare a ceva cu scopul de a dezvălui o neregulă sau o anormalitate. La întrebarea ”ce este screeningul?„ Experții de la UK National Screening Committee consideră screeningul un proces de identificare a persoanelor cu risc mare de îmbolnăvire sau de adoptare a unei stări (patologice, de cele mai multe ori).
Test screening - în oncologie
În aria oncologică, ce înseamnă screening medical este explicat de specialiștii de la Cleveland Clinic: (screening cancer) un proces de verificare a existenței cancerului acolo unde nu sunt simptome. Tot aceștia ne explică faptul că metodele de screening constau în teste (screening test) ce previn apariția afecțiunilor canceroase.
Testele de screening sunt organizate în:
-
examinare fizică - ex., palpare (screening cancer mamar) - cu scopul depistării cancerului de sân, examinare rectală - pentru depistarea cancerului de colon s.a.m.d.
-
teste imagistice: mamografie, CT, RMN, scintigrafie
-
teste laborator, din urma recoltărilor: PAP (testul Babeș Papanicolau), HPV (Virusul Papilloma Uman), ColoTect (pt cancer colon)
-
teste genetice pentru diferite afecțiuni oncologice (de tratament, de diagnostic, de risc ereditar): BRCA, BRAF, panel cancer pulmonar etc - aflați detalii AICI!
Program de screening - de ce este util screeningul?
Deseori citim sau auzim recomandarea cadrelor medicale de a efectua screening anual, mai ales dacă stilul de viață poate fi un factor declanșator al unei afecțiuni (chiar canceroase). Sfaturile acestora nu ar trebui ignorate sau tratate superficial, deoarece, un program de screening poate să vă ajute în depistarea unei patologii oncologice care nu are simptome, dar care, depistată din timp, poate fi tratată mai ușor și chiar complet.
Pentru o viziune mai clară a ceea ce inseamnă teste screening, UK National Screening Committee a schitat o imagine care evidențiază faptul că procesul de screening nu este o metodă de diagnosticare ci un proces care să depisteze o posibilă patologie.
(Sursa: https://www.gov.uk/guidance/nhs-population-screening-explained)
După realizarea testelor de screening, în cazul evidențierii unei posibile stări anormale, este recomandat consultul medical de specialitate.
Recomandari screening în funcție de gradul de risc al apariției cancerelor
În special medicii oncologi recomandă screeningul, luând în calcul gradul de risc în producerea unui tip de cancer, dar și vârsta persoanelor care realizează o astfel de procedură de teste, astfel:
-
Persoanele fără simptome/pacienții cu risc scăzut (în dezvoltarea unei afecțiuni canceroase), ar trebui să realizeaze cel puțin un screening pe an, timp de 3 ani consecutiv. În cazul în care acesta iese în parametrii normali (timp de 3 ani), procesul de screening ar putea fi repetat doar 1 data la 3 ani.
-
În cazul persoanelor cu risc crescut și foarte crescut, screeningul ar trebuie să se realizeze anual, dar și în conformitate cu indicațiile medicului oncolog.
Boardul OncoFort, vă sfătuiește, în scopul prevenirii cancerului (de orice natură) și vindecării, să păstrați legătura cu un cadru medical specializat în oncologie pentru diagnosticare, tratament sau menținere sub control a patologiilor canceroase, mai ales dacă testul de screening a oferit un răspuns pozitiv al unei stări.
Ceea ce trebuie să clarificăm este că procedura de screening nu oferă un diagnostic ci oferă un răspuns de tipul DA/NU.
Cele mai frecvente teste de screening în cazul femeilor
Conform unor date rescrise de Harvard Medical School, cele mai importante teste de screening pe care doamnele ar trebuie să le realizeze sunt:
- mamografia: ar trebui să se realizeze, pentru femeile între 50-75 ani, la fiecare doi ani.
- testul Papanicolau: este recomandat să se realizeze, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21-65 ani, la fiecare trei ani.
- colonoscopia și alte combinații de teste adiacente, pentru femeile ce au vârsta între 50 și 75 ani, se realizează la recomandarea medicului specialist.
- teste BTS: femeilor care și-au început activitatea sexuală
- Low-dose CT: anual, recomandat femeilor cu vârstă între 55 și 80 de ani, fumătoare sau care s-au lăsat după o lungă perioadă în care au avut viciul fumatului.
Teste screening cancer la sân - depistare timpurie
-
autoexaminarea lunară prin palpare (începând de la vârsta de 20 ani). Se poate realiza de către oricare dintre femei în spațiu personalprin palpare a mamelelor (sânului) și a mameloanelor (sfârcurilor), zonelor de la subraț și a pielii din jurul sânului. Dacă oservați unul dintre simptomele de aici, este recomandat să ajungeți cât mai repede posibil la medic pentru diagnosticare.
-
mamografia. O investigație imagistică ce este recomandat să se realizeze anual începând cu vârsta de 40 de ani. Se poate realiza inclusiv la bărbați.
Există situații în care medicul recomandă mamografie înainte de 40 de ani:
-
risc crescut de apariție a cancerului mamar;
-
episod trecut de cancer la sân
-
ecografia mamară. Este recomandat să se realizeze anual, începând cu vârsta de 30 de ani.
-
RMN sân. Se realizează doar pentru femeile care au risc crescut de a face cancer.
-
examen clinic medical. Se realizează de medicul ginecolog anual femeilor cu risc peste mediu de a dezvolta neoplasm.
Teste screening cancer colon
- colonoscopia. Este o investigație care evidențiază modificări la nivelul colonului (intestinul gros) și rectului. Este recomandat ca investigația să se realizeze începând cu vârsta de 45 de ani atât la bărbați cât și la femei.
-
test ColoTect. Un test care permite testare din propriul spațiu prin autorecoltare (de acasă).
-
teste oncologice. Este o metodă minim invazivă pentru detectarea inclusiv a celulelor precanceroase.
Teste screening prețuri
Așa cum am evidenția mai sus, screeningul este o metodă, un proces care se realizează prin mai multe teste. OncoFort prin Gral Medical vă pune la dispoziție (test screening preț):
- testul PAP convențional: 110 lei
- testul HPV ADN - Genotipare - 28 tulpini - Real-Time PCR: 300 lei
- ColoTect - ridicare din receptie: 1715 lei
- colonoscopie: se poate deconta CNAS.
Multitudinea examenelor fizice și testelor imagistice impun o programare la 021 323 0000.