Tratament tumora mamara in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul mamar este un tip de cancer in care anumite celule ale sanului incep sa creasca anormal, intr-o maniera necontrolata. Specialistii oncologi consulta pacientul si stabilesc un plan de tratament ce poate implica administrarea de citostatice impreuna sau separat de radioterapie. Tratamentul chimioterapeutic recomandat de medicul oncolog se desfasoara sub indrumarea si supravegherea acestuia, urmarindu-se realizarea unei combinatii cat mai eficiente de medicamentatii si proceduri.
Caz Tumora Mamara Oncologie Medicala
Pacienta F.A., in varsta de 62 ani, se prezinta la Spitalul OncoFort pentru consult de oncologie medicala. In urma cu 3 luni a detectat prezenta unui nodul la nivel mamar drept.
Pacienta dispune de urmatoarele documente medicale:
- Mamografie, care evidentiaza prezenta unei formatiuni tumorale spiculate cu diametrul de 3 cm la nivelul sanului drept.
- Biopsie de la nivelul formatiunii tumorale, care evidentiaza un carcinom ductal invaziv grad 3, cu receptori estrogenici si progesteronici pozitivi (ER +, PR +) si receptor al factorului epidermal uman de crestere 2 negativ (HER 2 -).
-Tomografie computerizata toraco-abdomino-pelvina cu substanta de contrast, care nu evidentiaza extensia bolii la nivelul altor organe.
- Scintigrafie osoasa, care nu arata prezenta diseminarii osoase a bolii neoplazice.
- Examenul clinic efectuat evidentiaza prezenta formatiunii tumorale la nivelul cadranului supero-extern al sanului drept si a unei adenopatii axilare drepte.
- Analize sanguine in limite normale.
Cazul pacientei este prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, radioterapie, chirurgie generala, ORL, gastroenterologie) si se decide efectuarea unei interventii chirurgicale de excizie a tumorii (excizie locala larga) insotita de limfadenectomie axilara dreapta, urmata de radioterapie, chimioterapie si hormonoterapie in regim adjuvant.
A fost administrata radioterapie adjuvanta 50 Gy in 5 saptamani, cu boost pe regiunea axilara dreapta, apoi chimioterapie cu Doxorubicina si Docetaxel, 8 serii administrate la 3 saptamani. Pe perioada tratamentului adjuvant (radioterapie, chimioterapie) pacienta a suferit efecte adverse, in special inrosirea tegumentelor expuse iradierii, greata, lipsa poftei de mancare, fatigabilitate, modificari ale valorilor parametrilor masurati prin hemoleucograma si biochimie. Aceste efecte adverse au fost indepartate prin folosirea de unguente, administrarea de perfuzii cu solutii de hidratare, factor de crestere a coloniilor de granulocite, antiemetice, vitamine. Urmatoarea etapa a tratamentului, avand in vedere ca tumora mamara exprima receptori hormonali, a fost administrarea de tratament cu inhibitor de aromataza (pacienta se afla in menopauza) pe o perioada de 5 ani.
Dupa incheierea tratamentului adjuvant radio- si chimioterapic, pacienta a fost indrumata sa se prezinte la controale periodice la fiecare 3 luni in primii 2 ani de la diagnostic, apoi la 6 luni in urmatorii 3 ani, apoi anual, constand in examen clinic, analize sanguine. Va efectua mamografie si masurarea densitatii minerale osoase (osteodensitometrie) la fiecare 12 luni. De asemenea, a fost sfatuita sa aiba un stil de viata activ, sa evite excesul ponderal, sa nu consume alcool.
In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie oncologica. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).