Cancerul bucal
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul bucal este o afecțiune malignă care poate afecta orice zonă a cavității bucale. Acesta se poate manifesta prin apariția unei formațiuni tumorale sau a unei ulcerații. Mai mult de jumătate dintre cazurile de cancer bucal sau oral sunt depistate la bărbați. La fel ca în orice altă patologie neoplazică, o diagnosticare precoce contribuie semnificativ la ameliorarea simptomelor și la o supraviețuire mai îndelungată.
Cauze
Cancerul oral afectează preponderent persoanele de peste 50 de ani, dar și tinerii pot dezvolta această patologie. Se estimează că aproximativ 11 din 100.000 de persoane se confruntă cu această patologie. Procesele neoplazice apar prima oară la nivelul celulelor scuamoase din cavitatea bucală, cele care alcătuiesc mucoasa bucală. Acestea se multiplică excesiv, necontrolat și încep să invadeze și țesuturile situate mai profund, afectând chiar și orofaringele.
Printre cauzele principale ale apariției acestei neoplazii se află:
-
fumatul - 75% dintre persoanele care dezvoltă cancer sunt fumătoare;
-
consumul cronic de alcool;
-
istoric de cancer bucal în familie;
-
expunerea prelungită la soare;
-
infecția cu virusul HPV (virusul Papilloma uman).
În afară de acestea, există și unii factori de risc care pot determina apariția cancerului. Printre aceștia se află:
-
vârsta înaintată;
-
sexul masculin;
-
o dieta săracă în nutrienți.
Tipuri de cancer bucal
Cancerul bucal poate fi de mai multe tipuri, în funcție de celulele care se divid necontrolat. Cel mai frecvent cancer al cavității bucale este cancerul scuamos. Celulele scuamoase se află în structura mucoasei bucale.
Alte tipuri de cancer întâlnite la nivelul cavității bucale includ:
-
adenocarcinomul - procesul neoplazic se află la nivelul glandelor salivare;
-
limfomul - celulele afectate se află la nivelul ganglionilor limfatici;
-
sarcomul - diviziunea necontrolată poate avea loc la nivelul cartilajului, al osului sau al mușchiului;
-
melanomul - neoplazia afectează melanocitele, iar leziunile prezintă o colorație maronie sau negricioasă.
Simptome cancer bucal
Cancerul bucal este una dintre afecțiunile maligne tardiv diagnosticate, ca urmare a prezenței simptomatologiei nespecifice. De cele mai multe ori, manifestările acestuia nu sunt considerate a fi importante, ceea ce va întârzia prezentarea la medic.
Un pacient care prezintă cancer bucal poate prezenta următoarele semne și simptome:
-
apariția unor formațiuni tumorale la nivelul obrajilor, al gingiei, al limbii, al planșeului bucal (cerul gurii);
-
prezența unor placarde albicioase sau roșiatice pe mucoasa bucală;
-
ulcerații persistente care sângerează des;
-
sângerări (pot apărea chiar și în lipsa unor factori mecanici, precum spălatul dinților);
-
odinofagie persistentă (durere în gât);
-
tulburări de masticație;
-
dificultăți la deglutiție (înghițire);
-
halenă (respirație neplăcută);
-
senzația de amorțeală la nivelul cavității bucale;
-
tumefacții locale;
-
adenopatii;
-
pierderea dinților;
-
ulcerații la nivelul buzelor;
-
tulburări de vorbire;
-
durere la nivelul urechii;
-
pierdere în greutate.
Persistența acestor manifestări pentru mai mult de 2 săptămâni reprezintă un semn de îngrijorare. Dacă vindecarea nu are loc în acest interval de timp, este important a merge cât mai repede la medicul stomatolog sau la medicul internist.
În cazul în care cancerul bucal nu este tratat, pot apărea complicații, precum:
-
tulburări de vorbire;
-
disfagie (dificultăți la înghițire);
-
anxietate;
-
depresie.
Diagnosticul cancerului bucal
Examenul fizic
Stabilirea diagnosticului de cancer bucal se face doar de către medic. În cadrul consultației, acesta va realiza o examinare atentă a cavității bucale pentru a observa dacă sunt prezente leziuni precanceroase sau canceroase. De asemenea, este important a evalua și ganglionii din zona feței și a gâtului. O mărire în volum a acestora, cunoscută ca adenopatie, poate fi un semn al evoluției bolii.
Biopsia
Leziunile apărute la nivelul cavității bucale pot fi sugestive pentru prezența unui proces malign. Însă, pentru confirmarea acestuia este necesar a realiza biopsia țesutului afectat. Aceasta constă în prelevarea unui mic fragment de țesut ce va fi ulterior analizat în laborator.
Biopsia se poate efectua în mai multe moduri, în funcție de aspectul și dimensiunea leziunii. Astfel, medicul va alege una dintre următoarele:
-
biopsia incizională - presupune îndepărtarea unui fragment de țesut prin intermediul unei excizii realizate cu un bisturiu;
-
biopsia excizională - constă în excizia întregului țesut afectat;
-
biopsia cu ac fin - permite prelevarea unui fragment mic de țesut.
Biopsia poate fi realizată atât din cavitatea bucală, cât și din alte zone ale tubului digestiv. Scopul evaluării și a altor țesuturi în afară de cele din cavitatea orală este de a determina dacă procesul neoplazic s-a extins. Pentru aceasta se utilizează următoarele metode:
-
panendoscopia;
În cadrul acestei investigații, este utilizat un tub cu o cameră la un capăt. Acesta este introdus prin esofag, ajungând până la nivelul stomacului și al duodenului. În situația în care se observă zone cu morfologie anormală, se vor preleva fragmente de țesut.
-
nasoendoscopia;
Această tehnică permite evaluarea narinelor (interiorul nărilor), a faringelui și a laringelui. La fel ca și în cazul panendoscopiei, pot fi prelevate fragmente de țesut pentru a fi studiate la microscopul optic.
Investigații imagistice
Medicul poate recomanda și efectuarea unor investigații imagistice. Acestea sunt utile pentru a determina dacă procesul neoplazic este extins în afara cavității bucale. Astfel, pot fi indicate următoarele:
-
tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT);
Este important de menționat că pentru interpretarea acestor investigații este necesară o echipă formată din medic radiolog și oncolog.
Analize de sânge
În funcție de particularitățile medicale ale pacientului și ale tipului de cancer, medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sânge. Acestea sunt utile pentru a determina dacă organismul este afectat de procesul neoplazic, dar și care organe sunt afectate.
Cancer bucal tratament
Tratamentul este ales în funcție de gradul de evoluție al cancerului. Medicul va recomanda varianta terapeutică ce prezinta cele mai mari șanse de vindecare sau de ameliorare a simptomelor, în funcție de starea medicală a pacientului.
Excizia chirurgicală
Intervenția chirurgicală este o metodă care permite excizia întregii zone tumorale. Suplimentar față de țesutul canceros, este îndepărtată și o porțiune de țesut sănătos. Această măsură are rolul de a evita riscul de reapariție a tumorii, în cazul în care celule canceroase se află dispersate în apropierea zonei afectate.
Chimioterapia
Chimioterapia constă în administrarea unor medicamente ce au rolul de a opri multiplicarea celulară și în acest mod de a stopa evoluția cancerului. Această terapie poate fi asociată și cu intervenția chirurgicală, în cazul în care tumora este de dimensiuni crescute sau este dificil de îndepărtat ca urmare a unei localizări greu de accesat. Astfel, medicamentele utilizate reduc dimensiunile tumorii, iar intervenția chirurgicală se realizează cu ușurință.
Radioterapia
Radioterapia este o metodă de tratament care utilizează radiații de intensitate crescută ce contribuie la reducerea diviziunii celulare. Poate fi asociată cu chimioterapia și cu intervenția chirurgicală. Poate fi utilizată atât înainte de intervenția chirurgicală, cât și după. Momentul în care este recomandată radioterapia este decis împreună cu medicul, în funcție de stadiul de evoluție al bolii.
Prognosticul
Cancerul bucal are șanse mari de vindecare dacă este depistat încă din stadiile incipiente. Astfel, 9 din 10 pacienți vor avea o remisiune a bolii.
În stadiile severe, șansele de vindecare ale cancerului bucal sunt mai reduse. Însă, numărul de pacienți care supraviețuiesc a crescut considerabil ca urmare a avansării metodelor de tratament. Supraviețuirea la 5 ani de la diagnostic este întâlnită la 6 din 10 pacienți.
Prevenirea cancerului bucal
Cancerul bucal poate fi prevenit dacă factorii care contribuie la apariția modificărilor în ADN-ul celulelor de la nivelul cavității bucale sunt eliminați. Astfel, sunt indicate următoarele măsuri:
-
evitarea fumatului;
-
evitarea expunerii prelungite la soare;
-
aplicarea unui balsam de buze cu factor de protecție solară;
-
adoptarea unei diete echilibrate nutrițional;
-
respectarea regulilor de igienă a cavității bucale.
Un rol important în reducerea numărului de cazuri de cancer bucal în stadii avansate este reprezentat de vizita periodică la medicul stomatolog. Acesta poate observa modificările precanceroase sau canceroase de la nivelul mucoasei și poate recomanda efectuarea investigațiilor suplimentare. Este indicat a merge la fiecare 6 luni la medicul stomatolog. În acest mod, nu doar că te vei bucura de o dantură sănătoasă și un zâmbet strălucitor, dar vei monitoriza și sănătatea mucoasei care căptușește cavitatea bucală.
Cancerul bucal este o patologie malignă care apare la nivelul cavității bucale. Acesta se manifestă prin apariția unor formațiuni tumorale sau a ulcerațiilor. Pot fi prezente sângerări persistente, senzația de amorțeală sau apariția adenopatiilor. Depistarea precoce și aplicarea tratamentului corespunzător asigură supraviețuirea, dar și ameliorarea semnificativă a simptomelor. Mergi periodic la medic pentru a evalua sănătatea cavității bucale. De asemenea, dacă observi leziuni care nu se vindecă în maximum 2 săptămâni, efectuează un control medical, pentru a depista cauza apariției acestora.
⏩ Programează-te pentru o consultație la 021 323 0000 și află ce metodă de tratament este cea mai potrivită pentru tine!
Surse:
www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/guide/oral-cancer, accesat la data 04.02.2023;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/mouth-cancer/, accesat la data 04.02.2023;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/symptoms-causes/syc-20350997, accesat la data 04.02.2023;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11184-oral-cancer, accesat la data 04.02.2023;
thancguide.org, https://thancguide.org/cancer-basics/diagnosis/biopsy/oral/, accesat la data 04.02.2023.