Medicina nucleară: scintigrafia, radioterapia cu iod
Doresc sa aflu mai multe detalii
Medicina nucleară este o specializare medicală ce folosește radiotrasori (radiofarmaceutic) pentru examinarea structurii și a funcției unor organe. Pentru vizualizarea zonelor țintă, se folosesc tomografia computerizată cu emisie de foton unic și tomografia cu emisie de pozitroni (Această tehnică permite identificarea, diagnosticarea și tratarea bolilor).
Diagnosticul în medicina nucleară
Medicina nucleară este o ramură nouă a radiologiei și folosește în diagnosticarea bolilor radiotrasorul. Acesta este un complex format dintr-o cantitate mică de material radioactiv și o substanță de transport. Tehnica folosită este neinvazivă și nedureroasă.
Tehnicile medicinei nucleare
Prima etapă a investigațiilor specifice medicinei nucleare constă în administrarea radiotrasorului într-o zonă de interes. Astfel, acesta se distribuie în aria pentru examinat și permite studierea structurii și a funcției organului de interes. Radiotrasorul cel mai utilizat este fluorodeoxiglucoza F-18 (FDG). Prin conținutul de glucoză, radiotrasorul contribuie la metabolismul energetic al celulelor. Celulele cu un metabolism accelerat (celulele canceroase) vor absorbi acest compus în cantitate mare, permițând:
-
localizarea acestora;
-
diferențierea lor de celulele cu metabolism normal.
A doua etapă constă în vizualizarea, cu ajutorul unui dispozitiv de imagistică, a zonei de interes. Astfel, aparatul va colecta și diferenția țesutul normal de cel patologic, în funcție de cantitatea de energie emisă de radiotrasorul din organism.
Administrarea radiotrasorului se realizează prin:
-
injectare;
-
inhalare;
-
înghițire.
Indicațiile medicinei nucleare
Medicina nucleară este folosită pentru a identifica procesele patologice ce pot fi localizate la nivel:
-
pulmonar;
-
cardio-vascular;
-
osos;
-
cerebral;
-
tiroidian;
-
gastric.
Tehnici specifice medicinei nucleare
Tehnicile folosite în medicina nucleară sunt noninvazive și permit identificarea în timp util a țesuturilor patologice. De asemenea, doza de radiații pe care pacientul o va primi este calculată de personalul medical specializat, astfel încât să se poată obține o imagine cât mai clară, cu o expunere cât mai limitată.
Metodele de explorare folosite în medicina nucleară sunt:
-
tomografia cu emisie de pozitroni (PET);
-
tomografia computerizată prin emisia de foton unic (SPECT-CT).
Scintigrafia
Scintigrafia este o metodă imagistică de actualitate, care face parte din spectrul medicinei nucleare. Scopul acestei proceduri constă în identificarea și confirmarea diagnosticului patologiilor. Astfel, se pot observa modificări funcționale ale organelor țintă sau ale țesutului osos.
Tipurile de scintigrafie practicate de către personalul medical al Spitalului OncoFort sunt:
-
scintigrafia osoasa - este o metodă imagistică neinvazivă. Aceasta se folosește în diagnosticarea cancerelor, a infecțiilor și a fracturilor osoase. De asemenea, această tehnică aduce informații despre infecțiile și procesele patologice de la nivel articular.
Unul dintre beneficiile acestei proceduri constă în scanarea completă a sistemului osos. De asemenea, precizia acestei tehnici permite diagnosticarea rapidă a patologiilor în stadiu incipient. Procesarea datelor imagistice se realizează rapid.
-
scintigrafia tiroidiană - este o procedură imagistică ce permite studierea structurii și a funcției glandei tiroide. Această metodă imagistică este folosită pentru identificarea nodulilor tiroidieni și a hiperreactivității sau a hiporeactivității glandulare.
De asemenea, după procedura de tiroidectomie se recomandă efectuarea unei scintigrafii pentru evaluarea eficienței actului operator și a prezenței tiroidei ectopice. Printre avantajele acestei tehnici se regăsesc: evaluarea structurii glandulare și depistarea nodulilor tiroidieni.
-
scintigrafia paratiroidiana - este o metodă imagistică neinvazivă și nedureroasă. Aceasta permite evaluarea funcției glandelor paratiroide. De asemenea, scintigrafia paratiroidiană este folosită pentru a completa procesul de diagnostic al patologiilor glandulare.
-
scintigrafia renala - este o metodă folosită pentru evaluarea rinichilor, a ureterelor și a vezicii urinare. Această tehnică poate evidenția scăderea funcției renale și prezența unor formațiuni tumorale sau chisturi.
-
limfoscintigrafia (detectarea ganglionului santinela) - este o metodă care permite identificarea ganglionului santinelă. Acesta reprezintă prima stație prin care trece limfa drenată dintr-un teritoriu de interes. Rolul acestei limfoscintigrafii este de a identifica ganglionul santinelă și de a permite biopsierea lui. Proba recoltată va fi trimisă pentru examenul histopatologic. Această tehnică aduce informații importante despre evoluția patologiei neoplazice.
Pentru mai multe informații despre tehnica și tipurile de scintigrafie, poți apela cu încredere la medicii Spitalului OncoFort.
Radioterapia cu iod radioactiv
Radioterapia cu iod radioactiv presupune ingestia unei capsule pe cale orală. Dozajul iodului va fi realizat de către medicul specialist în medicină nucleară. După înghițirea capsulei de iod, se recomandă consumul a minimum 3 litri de lichide, pentru a stimula micțiunea (urinarea). Astfel, este evitată iradierea organelor pelvine. Timpul de internare este scurt, de aproximativ 4 zile.
Printre indicațiile radioterapiei cu iod radioactiv se află:
-
cancerul tiroidian folicular;
-
cancerul papilar tiroidian;
-
boala Basedow-Graves (gușa toxică difuză);
-
nodulul tiroidian autonom toxic;
-
hipertiroidismul.
Mai multe informații despre radioterapia cu iod radioactiv poți afla de la specialiștii Spitalului OncoFort.
Riscurile medicinei nucleare
Riscurile medicinei nucleare sunt scăzute. Doza de radiotrasori administrată pacientului este calculată astfel încât să fie evitată expunerea la o cantitate mare de material radioactiv. Cantitatea de radiații primită de un pacient în cursul unei proceduri de medicină nucleară este echivalentă cu doza aplicată în decursul unei radiografii sau al unei tomografii computerizate.
Riscul de apariție a cancerului în urma unui procedeu de medicină nucleară este scăzut. Personalul medical este instruit pentru aplicarea unei cantități optime de radiotrasor. Astfel, este evitată expunerea pacientului la o cantitate mare de radiații și se obțin imagini cât mai calitative pentru confirmarea diagnosticului.
Concluzie
Medicina nucleară este un domeniu care permite evidențierea patologiilor încă din stadiile incipiente. Medicul specialist în domeniul medicinei nucleare folosește scintigrafia, radioterapia cu iod radioactiv și alte tehnici imagistice, utile în identificarea țesutului tumoral.
Bibliografie:
www.cdc.go, https://www.cdc.gov/nceh/radiation/nuclear_medicine.htm , accesat la data de 20.07.2022;
www.nibib.nih.gov, https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/nuclear-medicine , accesat la data de 20.07.2022
www.radiologyinfo.org, https://www.radiologyinfo.org/en/info/gennuclear , accesat la data de 20.07.2022;
www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/nuclear-medicine , accesat la data de 20.07.2022;
www.stanfordhealthcare.org, https://stanfordhealthcare.org/medical-clinics/nuclear-medicine-molecular-imaging/types-tests.html , accesat la data de 20.07.2022.