Povestea ta contează! (povestea pacientului oncologic)
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul este o boala cumplită. Nu dorim să pronunțăm și nici să auzim de această boală, totuși sunt persoane în linia întâi care luptă cu această afecțiune. Mulți dintre aceștia înving și au fost dispuși să își împărtășească detalii din lupta lor cu noi.
Alexandra, cancer mamar stadiul 3 ”... am făcut mastectomie cu inima frântă...” (click aici!)
Andreea, pacient oncologic cancer col uterin cu metastaze peritoneale (click aici!)
Mioara, pacient oncologic cancer sân (click aici!)
Mioara, cancer mamar
Boala oncologică își lasă mereu amprente asupra pacientului, iar în cazul cancerului de sân cicatricea rămasă trage după sine o apăsare inclusiv psihologică. În continuare vom afla povestea Mioarei și cum a reușit această să lupte cu neoplazia mamară.
Numele ei este Mioara, sunt multe lucruri importante de știut despre ea, dar atenția noastră a fost captată de lupta pe care aceasta a trebuit să o dea. O luptă între supraviețuire și apăsarea psihologică sau socială de a pierde o parte din ea, o parte din organismul care o făcea femeie.
”În primul rând, m-a ajutat încrederea necondiționată că Dumnezeu va lucra prin mintea și mâinile medicilor. În al doilea rând, mi-am dat seama că trebuie să ai o atitudine pozitivă în raport cu boala. Trebuie să te gândești că este o boală ca oricare alta şi se poate vindeca.
Am fost operată în 1983 la sân. Aveam 37 de ani, 2 copii de 6 şi 8 ani şi am dezvoltat o tumoră mamară. Am fost diagnosticată cu ajutorul unei biopsii, iar rezultatul a evidențiat că am cancer. Medicul chirurg la care am apelat mi-a spus în față că dacă vreau să trăiesc şi să-mi cresc copiii trebuie să dăm sânul jos. Nu a fost o decizie ușoară, multe gânduri negre și temeri am avut, dar am făcut-o.
Operația de mastectomie a fost o alegerea înțeleaptă, iar bunul Dumnezeu m-a ajutat. În plus, am ajuns să fiu şi bunică, iar în curând, peste câteva luni (2022) voi fi și străbunică.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că încă sunt în viață. Nu trebuie să asculți de ce spune unul sau altul, ”gura lumii nu o astupă nici pământul”, nu trebuie să asculți de cei care îți spun să nu te operezi sau să apelezi la alte tratamente care nu au legătură cu oncologia. Doar medicul ştie și este avizat să-ți spună ce trebuie făcut și nu trebuie să amâni. Vă transmit tuturor celor care aveți probleme: trebuie urgentat tratamentul chiar chirurgical dacă se impune. Desigur că intervine frica, dar nu trebuie depuse armele. Vă doresc tuturor însănătoșire și multă credință!”
Sunt aproape 40 de ani de poveste de când doamna Mioara a fost diagnosticată și supusă intervenție chirurgicale (mastectomie), o putem considera fără îndoială o luptătoare și un exemplu bun de urmat: alege să previi prin teste de screening și tratează-te cât mai repede cu tratamente oncologice sugerate de medicul tău oncolog.
Dacă ai și tu povestea ta și vrei să o împărtășești cu noi și cu alți pacienți care trec prin aceleași trăiri, scrie-ne un e-mail pe marketing@gralmedical.ro, completează formularul de mai jos ↓ sau înregistrează-te audio/video și trimite-ne materialul tău, (cum îți este ție mai ușor). Povestea ta contează și poate ajuta!
Andreea, cancer col uterin cu metastaze peritoneale
Atunci când lupți pentru copiii tăi și ești și o persoană optimistă, nu ai cum să pierzi în fața cancerului. Află în continuare cum a luptat Andreea.
”Totul a început în 2020, m-am operat în Turcia din cauza neîncrederii în spitalele românești, iar pandemia a contribuit la această decizie. Acolo am fost operată chiar a doua zi. Totul părea bine după operatie, dar după 1 an și 2 luni au început durerile la nivelul spatelui și mai exact în zona coccisului.
În urma investigațiilor realizate la recomandarea unui ginecolog a fost depistată o tumoră destul de mare la bontul vaginal. Moment în care ginecologul mi-a sugerat să mă reîntorc la medicul oncolog. Eu însă nu am fost înregistrată la vreun medic oncolog, asa că m-am reîntors în Turcia la medicul care m-a operat. Acolo am facut RMN și CT, dar îmi era greu să rămân așa că m-am întors în țară, în Constanța (unde locuiesc). Am continuat învestigațiile cu un RMN, iar în ciuda tramentului de chimio tumora se întinsese la vezică și la rect. Am continuat chimioterapia și nu m-am lăsat bătută, am luat legătura cu medici chirurgi din București. Aceștia din urmă mi-au sugerat să fac un PET-CT care a evidențiat metastaze la peritoneu. La acest rezultat chirurgii din București mi-au spus că dupa intervenția chirurgicală o să fiu nevoită să trăiesc toată viața cu 2 stome. Practic voiau să mă mutileze. Din păcate nu aveam ce să fac, era vorba de viața mea și uitându-mă la cei 2 copii mi-am dat seama că trebuie să fac acest pas.
Tot răul spre bine a fost când soțul meu a auzit de doamna prof. dr. Rodica Anghel (profilul medical aici!) și de Spitalul OncoFort. Am hotărât imediat să vin la dumneaei și trebuie să recunosc că atunci când am întâlnit-o parcă am văzut pe Dumnezeu. Doamna doctor m-a pus să fac alte ședințe de chimioterapie și în ciuda faptului că acestea au fost mai grele, au durat aproape 9-10 h, după ce ieseam de la ședințe eram perfect lucidă și energică prin comparație cu ședințele de chimioterapie pe care le făcusem până atunci în Constanța. Nu a lipsit nici șocul în momentul în care mi-am pierdut tot părul, dar știam că trebuie să lupt (sunt o fire optimistă). De asemenea, am avut sprijinul necondiționat al soțului și al familiei.
La investigația RMN, de după chimioterapie, tumora de la peritoneu dispăruse complet, iar cea mare de la nivelul colului se înjumătățise. Atunci mi s-a propus intervenția chirurgicală la dr. Claudiu Anghel. Am accceptat, iar într-o săptămână mă aflam pe masa de operație. Domnul doctor a reușit să facă tot ce nu au reușit cei din Turcia, și fără să mă mutileze. Mai mult decât atât, mi-a reconstruit vezica pe care a fost obligat să o taie.
Le mulțumesc mult celor de la Spitalul OncoFort și abia aștept să mă întorc acasă la copiii mei. Luptați dragilor, sperați și nu vă lăsați bătuți!”
Dacă ai și tu povestea ta și vrei să o împărtășești cu noi și cu alți pacienți care trec prin aceleași trăiri, scrie-ne un e-mail pe marketing@gralmedical.ro, completează formularul de mai jos ↓ sau înregistrează-te audio/video și trimite-ne materialul tău, (cum îți este ție mai ușor). Povestea ta contează și poate ajuta!
Alexandra, pacient oncologic - cancer mamar stadiu 3
Din calitatea de om sănătos nu vom înțelege niciodata ce înseamnă mastectomia pentru o femeie. Alexandra, o luptătoare care a fost diagnosticată cu neoplazie mamară, o să vă spună cum a fost pentru ea.
”Am fost descoperită cu afecțiunea cancer mamar în stadiul 3 A. După lumpectomie (mastectomie parțială) s-a confirmat faptul că tipul de cancer pe care îl am este unul agresiv. Nu am primit altă soluție decât mastectomia radicală (totală), pe care am făcut-o cu inima frântă. Și în dimineața operației ezitam, dar durerile mă făceau să înțeleg că este o intervenție pe care trebuie să o fac. Din păcate operația majoră te mutilează serios. La început nu aveam voie să port nici măcar proteză. Ulterior și cu greu am reușit să cumpăr sutienul și proteza, dar a fost un proces de durată.
După operație am fost nevoită să fac chimioterapie. Moment în care am rămas fără păr, lucru care m-a deprimat ulterior. Iar acest lucru a fost însoțit și de dureri musculare, dureri ale oaselor, stări de greață de nedescris și o oboseală cruntă. Dar nu am renunțat! Ulterior am făcut rost de o perucă și am intrat într-un mic grup de suport, și cred că m-a ajutat. Mai vorbeam (ne plângeam) pe rând, ne sunam, am ieșit la cofetărie împreună.
Ulterior a urmat radioterapia care nu a fost la fel de dură ca și chimioterapia, dar tot scade serios imunitatea.
Am continuat cu antihormonoterapia, care pare că a creat probleme ginecologice pe lângă menopauza cu bufeurile etc. Motiv pentru care medicii au schimbat tratamentul.
Am început să mă interesez de reconstrucție. Un proces anevoios, nu ai informații la îndemână. Dar chiar când să îmi pierd speranța, am găsit soluție la clinica Zetta care m-a ajutat cu reconstrucția uniformă a sânilor. Pe sub haine nici nu se observă că aș fi suferit vreo intervenție.
Ar fi o listă lungă de persoane cărora să le mulțumesc pentru sprijin. Acum fac mereu analizele și mai am de făcut măcar 1 an tratament.
Nu vă pierdeți speranța și continuați să luptați!”
Dacă ai și tu povestea ta și vrei să o împărtășești cu noi și cu alți pacienți care trec prin aceleași trăiri, scrie-ne un e-mail pe marketing@gralmedical.ro, completează formularul de mai jos ↓ sau înregistrează-te audio/video și trimite-ne materialul tău, (cum îți este ție mai ușor). Povestea ta contează și poate ajuta!