Planul de tratament oncologic
Doresc sa aflu mai multe detalii
Prin planul de tratament se înțelege totalitatea etapelor necesare pentru a stabili schema terapeutică a unui pacient oncologic. Acest plan include nu numai informațiile medicale ale pacientului în cauză, ci și modul de abordare a tratamentului, opțiunile posibile, precum și evaluarea balanței risc-beneficiu în cazul fiecărui tip de tratament, totul fiind discutat și elaborat în cadrul unui grup organizat de medici.
Află, în cele ce urmează, în ce constă mai exact un plan de tratament, care este durata unui astfel de proces, ce este un tumor board și ce rol are în abordarea planului, precum și care sunt principalele etape în cadrul unui plan de tratament.
-
Cum este organizat și cât durează un plan de tratament oncologic
-
Alte particularități ale planului de tratament oncologic - plan unic sau flexibil
Ce este planul de tratament în oncologie
În domeniul oncologiei medicale, un plan de tratament se referă la un proces complex ce constă în mai mulți pași de parcurs până la obținerea rezultatului final.
Spre deosebire de un diagnostic clasic, realizat de către un singur medic, un plan de tratament presupune un întreg proiect laborios, formulat și adoptat de către mai mulți specialiști în domeniu, ce are ca finalitate identificarea schemei terapeutice optime pentru pacient.
Fie că este vorba de tratament cu citostatice (chimioterapie), radioterapie, tratament chirurgical, tratament biologic sau o combinație a acestora, fiecare procedură terapeutică este discutată și sunt puse în balanță riscurile și beneficiile sale, precum și efectul asupra calității vieții pacientului.
Prețul unei consultații la medicul oncolog variază între 150 și 300 de lei. De asemenea, prețul unei consultații la medicul chirurg variază între 220 și 275 de lei.
Uneori, există boli oncologice complexe ce pot necesita mai mult decât opinia unui singur medic specialist. Astfel, planul de tratament are rolul de a concentra părerile avizate ale medicilor oncologi, radioterapeuți, chirurgi, precum și ale unor medici specialiști din aria de interes (ex: pneumologi, gastroenterologi etc), cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu.
Inclusiv pentru second opinion, în cadrul Gral Medical se reunește în mod regulat un tumor board cu expertiză inclusiv din străinătate.
Odată stabilit tipul de tratament pentru un pacient, focusul se mută asupra caracteristicilor acestuia (ex: tipuri de citostatice, efecte chimioterapie, reacții adverse chimioterapie).
Cum este organizat și cât durează un plan de tratament oncologic
Indiferent de tipul de tipul de tratament asupra căruia s-a decis implementarea, planul de tratament este întotdeauna adaptat nevoilor pacientului și este ajustat în funcție de particularitățile acestuia.
În general, planul constă în două părți:
-
Planificarea propriu-zisă - sunt stabilite detaliile specifice legate de tipul de tratament pentru care s-a optat (ex: doze, număr de ședințe, durata totală a tratamentului etc);
-
Programarea (organizarea) - este strâns legată de aspectul temporal al tratamentului (ex: când trebuie început, cum trebuie alocate ședințele, la ce distanță unele de altele etc).
Durata elaborării și implementării unui plan de tratament este strâns legată atât de tipul de cancer implicat, cât și de comunicarea medic-pacient. Astfel, pot exista situații în care pacientul este compliant și menține o comunicare deschisă cu medicul, înțelegând utilitatea tratamentului, iar acesta poate fi implementat rapid.
Totuși, există și situații în care fie patologia este una complexă și necesită timp suplimentar pentru obținerea deciziei terapeutice finale, fie pacientul dorește timp suplimentar de gândire sau chiar reevaluarea opțiunilor de tratament. Prin urmare, este esențial să existe o comunicare optimă între medic și pacient. În acest fel, pacientul poate înțelege decizia terapeutică și poate pune întrebări legate de aceasta, urmând să primească toate clarificările necesare, iar tratamentul să fie implementat cât mai curând.
Programează-te aici pentru o consultație cu un medic oncolog și află care este cea mai potrivită opțiune terapeutică în cazul tău. Prețul unei consultații variază de la 150 la 300 de lei.
Tumor board - ce este, cum este alcătuit și ce rol are
Un tumor board semnifică un grup format din mai mulți medici specialiști, din ramuri diferite ale medicinei, uniți cu scopul comun de a discuta planuri de tratament oncologic adaptate nevoilor fiecărui individ în parte. Deși nu toți medicii constituenți ai unui tumor board sunt medici oncologi, aceștia fac parte din specializări direct implicate sau, cel puțin, tangențiale patologiilor oncologice.
În acest fel, medicii oferă o perspectivă diferită asupra planului de tratament, iar pacientul beneficiază de experiența fiecăruia dintre ei, astfel că tratamentul va fi îndreptat nu numai asupra tratării și/sau vindecării patologiei, ci și asupra calității vieții sale per total.
Fiecare medic poate aduce idei, studii sau chiar noutăți legate de patologia oncologică asupra căreia se va formula planul de tratament. În acest fel, decizia de a opta pentru o schemă terapeutică nu va aparține unui singur om, ci unei întregi echipe avizate, eliminând aproape orice urmă de eroare diagnostică și de tratament. Pacientul va beneficia, astfel, de cea mai bună opțiune de tratament, aleasă special pentru cazul său, astfel că șansele reușitei terapeutice vor crește pe cât de mult este posibil.
Alte particularități ale planului de tratament oncologic - plan unic sau flexibil
Uneori, pot exista situații când tipul de cancer implicat se află în stadiu incipient, nu este format din celule canceroase agresive sau cu potențial de invazie rapidă sau, pur și simplu, tipul respectiv de cancer are un tratament clar și bine documentat. În aceste situații, cel mai adesea, planul de tratament este unic și prezintă doar mici ajustări în funcție de necesitatea și gradul de acceptare al pacientului.
Cel mai adesea, totuși, planul de tratament este unul flexibil, adaptat la nevoile și preferințele pacientului, precum și orientat către obținerea și/sau menținerea unei calități bune a vieții. În special, în cazul unui tratament discutat și formulat în cadrul unui tumor board, planul respectă cerințele și caracteristicile particulare ale pacientului. De asemenea, acesta poate fi ajustat pe parcurs.
Prin urmare, planul de tratament reprezintă un proces elaborat, bine documentat și evaluat, ce funcționează doar în interesul pacientului, cu scopul tratării patologiei oncologice sau, cel puțin, menținerea unei calități bune a vieții (în cazul tratamentului paliativ). Schema terapeutică formulată și implementată în cadrul unui plan de tratament este stabilită, cel mai adesea, de mai mulți specialiști din arii de expertiză diferite, astfel că șansa succesului terapeutic crește considerabil și pacientul beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă.
Bibliografie:
- Cum este elaborat planul de tratament https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/planning-managing/planning-scheduling-treatment.html
- Despre plan de tratament https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/treatment-plan
- Despre tumor board https://www.cancer.net/blog/2017-07/what-tumor-board-expert-qa#:~:text=A%20tumor%20board%20is%20a,plan%20for%20an%20individual%20patient.
- Particularitati plan de tratament https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/making-decisions-about-cancer-treatment