Primele semne ale cancerului
Doresc sa aflu mai multe detalii
În acest articol poți descoperi care sunt primele semne ale cancerului, astfel încât orice semnal de alarmă să te trimită la medic pentru o evaluare completă a stării de sănătate.
Simptome generale care pot prevesti apariția cancerului
Mulți pacienți se întreabă: „dacă ai cancer iese în analizele de sânge?” Din păcate, răspunsul este nu: doar unele tipuri de cancer determină modificări vizibile la testele de rutină. Prin urmare, există simptome cancer care ar trebui să te pună pe gânduri?
Multe dintre semnele cancerului se suprapun cu simptomele altor afecțiuni, prin urmare, nu are rost să intri în panică, în cazul în care le experimentezi. Totuși, la orice evaluare, medicul îți va solicita informații legate de următoarele semnale de alarmă:
-
Dacă ai scăzut în greutate în mod inexplicabil, fără să îți schimbi obiceiurile alimentare, în ultimele 12 luni;
-
Dacă ai o senzație permanentă de oboseală, de lipsă de energie, indiferent cât de mult sau de bine te odihnești.
În continuare, vom discuta despre primele simptome caracteristice anumitor tipuri de cancer.
Tipuri de cancer tratabil
Recunoașterea precoce a simptomelor care se pot asocia cu un tip de cancer este importantă pentru un diagnostic rapid și pentru o mai bună eficiență a tratamentului. Orice persoană care știe ce este cancerul știe și că eficiența tratamentelor disponibile este semnificativ mai mare, atunci când boala se află în primele stadii, și scade odată cu progresia bolii.
Eficiența tratamentului împotriva cancerului depinde de localizarea bolii și de cât de avansată este aceasta. Pentru că nu există analize cancer care să spună precis că o persoană are o anumită formă de boală și pentru că semnele nu sunt caracteristice, se poate întâmpla ca la pacient să fie descoperit un cancer ultima fază simptome grave, iar intervenția medicală să fie pur paliativă. Din acest motiv, testele de screening sunt extrem de importante, iar populația trebuie să fie mai bine educată în privința lor.
Dacă discutăm despre tipuri de cancer tratabil, medicii menționează următoarele forme de boală cu intervenție terapeutică foarte eficientă:
-
Cancerul testicular;
Inclusiv în cazul acestor tipuri de cancer, simptomele apar târziu, dar efectuarea testelor de screening permit adesea identificarea bolii în stadiul 1 sau 2, ceea ce asigură o rată de supraviețuire de peste 95% la 5 ani de la diagnostic.
Cancer galopant simptome
Când se vorbește despre cancer galopant, simptomele caracteristice sunt adesea similare oricărui tip de cancer avansat și depind de localizarea bolii. Trebuie să știi că, în caz de metastază, simptomele pot apărea nu numai la nivelul organului la care e localizată tumora primară, ci și la celelalte organe afectate.
Din punctul de vedere al specialiștilor întrebați ce este cancerul galopant, acesta este un tip de cancer identificat târziu și a cărui evoluție către exitus este deosebit de rapidă. De obicei, pe această listă se înscriu:
Simptomele cancerului galopant depind de localizare. Simptome generale sunt durerea, disfuncția de organ, slăbirea, epuizarea, slăbiciunea.
Semne distincte pentru apariția unui anumit tip de cancer la femei și la bărbați
Simptome cancer gât și simptomele cancerului de colon pot fi fundamental diferite între ele, evident. Pe de altă parte, primul semn al cancerului de colon poate fi același, indiferent de sexul pacientului, și există o similitudine impresionantă între simptome cancer colon femei și simptome cancer colon bărbați. În continuare, poți afla câteva dintre simptomele cancerului la femei, respectiv la bărbați.
Simptome cancer femei
Cancer simptome femei - este una dintre sintagmele cele mai căutate în mediul online. Iată mai multe informații despre diversele tipuri de cancer caracteristice femeilor.
-
Cancerul de col uterin - primele semne ale cancerului de col uterin sunt nespecifice și apar atunci când boala este deja avansată. Ele sunt reprezentate de slăbire accentuată, durere în zona pelvină, sângerări vaginale de origine necunoscută, durere la contactul sexual, dificultăți de urinare și defecare. Tocmai pentru că, în acest tip de cancer, simptomele apar târziu, importanța screeningului este cu atât mai mare;
-
Cancerul de sân - în faza inițială, cancerul de sân nu determină simptome. Rata de vindecare a cancerului de sân depistat în fazele 1 și 2 este de 98 - 99%, dar simptomele apar mai târziu: prezența unei formațiuni depistate prin palpare, denivelări la nivelul sânului, scurgeri mamelonare, creșterea în dimensiuni a ganglionilor axilari sau supraclaviculari, devierea mamelonului;
-
Cancerul uterin - este o formă ceva mai rară de cancer decât celelalte menționate până acum. Simptomele includ durere locală, sângerări vaginale, dificultăți de urinare sau defecare;
-
Cancerul ovarian - este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei. Cancerul ovarian evoluează asimptomatic mult timp. Când simptomele apar, acestea sunt adesea de ordin general (slăbiciune, epuizare, scădere în greutate), fiind însoțite de durere în zona ovarului afectat.
Simptome cancer bărbați
Simptomele cancer bărbați depind de localizarea cancerului. Astfel, ele pot include:
-
Cancerul de prostata - în cancerul de prostată, primul simptom are legătură cu dificultățile legate de urinare, urinare frecventă, urinare nocturnă, imposibilitate de golire completă a vezicii. Ulterior, pe măsură ce boala evoluează, pot apărea și alte simptome din sfera genito-urinară;
-
Cancerul testicular are ca prim simptom apariția unei deformări la nivelul testiculului afectat. Pacientul se poate plânge de senzație de presiune la nivelul scrotului, de edem scrotal, dureri de spate sau dureri inghinale.
Metodele de confirmare a diagnosticului
De cele mai multe ori, cancerul identificat în faze incipiente, înainte de a fi determinat simptome, apare ca o surpriză de diagnostic. El poate fi identificat prin teste de screening sau prin investigații specifice unui sistem sau organ:
-
Ecografia mamară și mamografia sunt metode de identificare a cancerului de sân, înainte ca tumora să crească suficient încât să poată fi palpată;
-
Testul Babeș-Papanicolau face parte din protocolul de screening pentru cancerul de col uterin, alături de serotiparea tulpinilor de HPV. Confirmarea existenței unei leziuni canceroase se face cu ajutorul biopsiei și al colposcopiei;
-
Determinarea PSA permite detectarea unui risc crescut de cancer de prostată;
-
Factorul ROMA orientează diagnosticul în direcția unui cancer ovarian în cazul extirpării chirurgicale a unei tumori ovariene;
-
Biopsia permite evaluarea celulelor care alcătuiesc țesutul suspect și reprezintă o metodă sigură de confirmare a diagnosticului;
-
Metodele imagistice de tipul CT și RMN permit diagnosticul diferențial al cancerului și stadializarea acestuia;
-
Colonoscopia urmată de biopsie permite diagnosticarea cancerului de colon (se poate deconta de CNAS)
Ultimele zile ale unui bolnav de cancer
Ultimele zile ale unui bolnav de cancer reprezintă unul dintre motivele majore de îngrijorare, atunci când vine vorba despre această boală. Sfârșitul unui bolnav de cancer poate fi ușurat prin metode avansate de îngrijire paliativă, dar este important ca atât pacientul, cât și familia să fie corect informați despre stadiul bolii și eficiența unor eventuale metode de tratament. De asemenea, este important ca o educare medicală adecvată a pacientului să spulbere o serie de mituri, cum sunt cele despre cancer și senzația de frig, cancerul echivalent unei condamnări sigure, licori miraculoase care au vindecat cancerul fără tratament alopat și așa mai departe.
Încă din momentul diagnosticului, este normal ca pacientul să se intereseze despre cancer la limbă șanse de supraviețuire sau cancer la vezica urinara șanse de supraviețuire sau ce speranță de viață are în cazul particular al cancerului diagnosticat. Evident, de la un punct încolo, pacientul trebuie încurajat să se gândească la opțiunile reprezentate de îngrijirea paliativă, al cărei scop este să ușureze ultimele zile de boală și să îl ajute să se simtă confortabil în ultimele clipe.
Este dificil să se discute despre cancer de sânge simptome în faza terminală sau despre simptome cancer colon avansat, căci fiecare pacient are propria experiență, influențată de o mulțime de factori, inclusiv de starea mentală. Totuși, o prezentare obiectivă a evoluției anticipate este utilă întotdeauna, atât pentru bolnav, cât și pentru familie.
Deși cancerul este considerat un subiect tabu - nefiind o temă de conversație prea plăcută - informarea adecvată în ceea ce privește simptomele, factorii de risc, opțiunile de screening și de tratament poate ajuta la salvarea de vieți.
Surse:
American Cancer Society. “Signs and Symptoms of Cancer | Do I Have Cancer?” Www.cancer.org, 6 Nov. 2020, www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/signs-and-symptoms-of-cancer.html. Cancer Research UK. “Signs and Symptoms of Cancer.” Cancer Research UK, 17 Mar. 2015, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-symptoms. Ellis, Rachel. “Cancer Symptoms.” WebMD, www.webmd.com/cancer/guide/understanding-cancer-symptoms.
Mayo Clinic. “Cancer - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, Mayo Clinic, 12 Dec. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/symptoms-causes/syc-20370588.
National Cancer Institute. “Symptoms.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 2019, www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/symptoms.
NHS Choices. “Signs and Symptoms - Cancer.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/cancer/symptoms/.
“The 5 Most Aggressive Cancer Types and How We Can Help.” Www.stlukeshealth.org, www.stlukeshealth.org/resources/the-5-most-aggressive-cancer-types-and-how-we-can-help.
“Top 7 Most Curable Cancers Based on 5-Year Relative Survival Rate.” Www.medicalnewstoday.com, www.medicalnewstoday.com/articles/322700#cervical-cancer.